- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 2 milioane de români cu pensii mici au primit 250 de lei pe card. Marcel Boloș a făcut anunțul astăzi: „Accesul la o alimentație sănătoasă nu este un lux”

17 Aug, 13:23 • Lupu Alexandra
Marcel Boloș, anunț pentru românii cu pensii mici. Banii au intrat în conturi.
Peste 2 milioane de români cu pensii mici au primit 250 de lei pe card. Marcel Boloș a făcut anunțul astăzi: „Accesul la o alimentație sănătoasă nu este un lux”

Marcel Boloș aduce o veste bună pentru românii cu pensii mici. Ministrul de Finanțe a confirmat că au intrat mai mulți bani pe cardurile pensionarilor, mai exact, tranșa a 8-a de 250 de lei din programul „Sprijin pentru România”. De acest ajutor financiar au beneficiat peste 2 milioane de români, informează bugetul.ro.

Marcel Boloș: Anunț pentru românii cu pensii mici

Marcel Boloș anunță că a ajuns în conturile a peste 2 milioane de români tranșa a 8-a de 250 de lei, din programul „Sprijin pentru România”. Suma respectivă, oferită din banii europeni, poate fi folosită pentru cumpărarea alimentelor și meselor calde de către persoanele care întâmpină dificultăți financiare.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste bună pentru viitorii pensionari din România! A fost prelungit termenul de cumpărare a anilor de pensie. Decizia Guvernului

Marcel Boloș a confirmat că alimentele de bază costă cu 43% mai puțin în magazinele din țară. Ministrul de Finanțe relatează că raportul Consiliului Concurenței arată că cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat pentru fructe, legume, lactate și carne, după plafonarea adaosului comercial de la raft.

„Tranșa 8️⃣ de 250 de lei pentru alimente și mese calde, pe care Guvernul României o acordă din #banieuropeni, 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚 𝟐,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢.

Am pornit acest program anul trecut cu gândul la familiile defavorizate, persoanele în vârstă, copiii și persoanele cu dizabilități, pentru a ne asigura că accesul la o alimentație sănătoasă nu este un lux pentru nimeni, ci o realitate accesibilă pentru toți. Așa am ajuns să virăm pe cardurile „Sprijin pentru România” aproximativ 𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨. La care s-au adăugat șase tranșe de pachete cu alimente de 25 kg pentru 1,18 milioane de persoane, care au provenit, peste 90% din ele, de la producători din România🇷🇴. Românii care merg să folosească sprijinul zilele acestea vor găsi prețuri cu până la 43% mai mici la alimentele de bază, după ce ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale a început să producă efecte.

Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume, lactate și carne”, declară Marcel Boloș.

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Suma de 250 de lei este acordată prin programul „Sprijin pentru România”. Banii sunt oferiți în tranșe egale, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Bugetul măsurii temporare Sprijin pentru România, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată în textul de lege.

Deși tranșa de 250 de lei a fost deja livrată în august 2023, unii români ar putea rămâne fără acești bani, chiar dacă sunt eligibili. Conform Ordonanței de Urgență nr. 63 din 9 mai 2023, pensionarii care pot rămâne fără acest ajutor financiar sunt cei care părăsesc țara, cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private sau cei care sunt condamnați.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în textul OUG 63/9 mai 2022.

Citește și despre următorul subiect: Anunț pentru pensionarii români! Se schimbă regulile la Casa de Pensii. „A fost eliminată obligativitatea”