- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 2000 de decese provocate de cutremurul din Maroc. MAE anunță dacă sunt români printre victime

10 Sep, 13:28 • Bumbeneci Diana
Cutremurul din Maroc a provocat mii de victime. MAE anunță dacă sunt români printre persoanele afectate de seismul de groază.
Peste 2000 de decese provocate de cutremurul din Maroc. MAE anunță dacă sunt români printre victime

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului produs în Maroc.

Cutremurul din Maroc a provocat mii de decese

„În continuarea informaţiilor referitoare la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munţilor Atlas din Regatul Maroc, soldat cu morţi şi răniţi, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Rabat menţine legătura cu autorităţile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului şi cu cetăţenii români rezidenţi, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE.

Până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurulu”, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Citește și: După Turcia, Italia este amenințată de cutremure! 20 de cutremure au lovit orașul italian Siena

Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara că 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică, în urma cutremurului care a lovit, vineri seară târziu, zona Munţilor Atlas, relatează Reuters, citat de news.ro.
Cutremurul care s-a produs în jurul orei locale 23.00 a avut o magnitudine de moment de 6,8, dar s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, ceea ce a făcut ca efectele sale să fie mai severe şi mai ample.

Supravieţuitorii îşi petrec noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.

Vecinii încă mai căutau supravieţuitori îngropaţi pe versanţi, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn brut au fost puse la pământ. Vechiul oraş istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat:

+212 537 72 14 93 şi +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare: +212 67 99 77 751.

Vezi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult