- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 500 de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro

25 Jan, 15:04 • Andrei Alina
Primele carduri pentru energie vor ajunge la beneficiari la 1 februarie. Poşta Română a început deja tipărirea cardurilor și asta după ce s-a făcut o verificare a numelor trecute pe listă de cei de la Ministerul Muncii. Primele plăți cu carduri pentru energie vor putea fi făcute după 20 februarie, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş.
Peste 500 de români excluși de pe lista de beneficiari de carduri pentru energie. Unii aveau venituri și de peste 10.000 de euro

Patru milioane de români vor primi în zilele următoare carduri pentru plata facturilor la energie. Poșta Română a început tipărirea lor, iar primele carduri vor ajunge la beneficiari la 1 februarie, promit autoritățile.

Lista beneficiarilor a fost întocmită de Ministerul Muncii, iar pe ea se regăsesc pensionari peste 60 de ani, inclusiv, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, pensionari de invaliditate, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familii cu alocaţie de susţinere, familii/persoane cu ajutor social. Condiția principală este ca venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, să nu depăşească 2.000 lei.

În urma verificărilor făcute de ANAF, de pe lista de beneficiari au fost excluși 527 de români, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş.

Citește și: Facturile uriașe la energie închid cinematografele din România. Angajații rămân fără locuri de muncă

Acum e perioada în care noi culegem aceste informaţii, declaraţia pe propria răspundere, pentru că nu doar informaţiile de acolo din declaraţie sunt suficiente, urmează interogarea bazei de date la ANAF şi clarificarea situaţiei veniturilor. Până în 15 februarie, când noi virăm banii la Poşta Română, trebuie să avem clarificate aceste lucruri din perspectiva veniturilor pe care le realizează şi a gospodăriilor.

Citește și: Cum ar trebui să folosească românii care stau la bloc cardul de energie pentru plata facturilor. Diferențe dață de cei care locuiesc la case

Noi finanţăm locul de consum şi consumul energetic la acest loc de consum şi din acest punct de vedere facem această analiză pentru că ar fi nefiresc ca acest ajutor de încălzire să meargă spre acele gospodării care, iată, din interogarea bazelor de date de la ANAF, 527 de beneficiari sunt în venituri medii nete pe persoană, pe loc de consum peste 10.000 de euro.

Deci ar fi nefiresc. 527 de cazuri avem care au această situaţie financiară bună, peste 10.000 de euro venit mediu pe persoană pe loc de consum. Deci ceea ce face nefiresc ca ajutorul de încălzire să fie acordat. Realizează venituri din alte surse care au fost identificate la ANAF”, a mai afirmat Boloş.

Ajutorul pentru energie va fi acodat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, pe baza listei de beneficiari emise de Ministerul Muncii şi a cardurilor de energie emise şi distribuite, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Poșta Română va asigura serviciile de emitere, tipărire, formare şi condiţionare a plicurilor conţinând carduri de energie, certificate de validare a datoriilor şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate şi distribuire prin trimitere de corespondenţă cu confirmare de primire, tipărirea, distribuirea şi colectarea declaraţiilor pe propria răspundere, precum şi efectuarea de plăţi prin serviciul de mandat poştal de către beneficiarii de sprijin.

De asemenea, Poşta Română va trimite către asociaţiile de proprietari/locatari certificatele de validare a datoriilor şi instrucţiuni privind modul de completare a acestora, precum şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate.