- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 87 de milioane de euro blocați pe plaja din Eforie. Lucrările de extindere a plajei au fost sistate din cauza unei epave din mare

22 Jan, 12:00 • Cornel Ghimeșan
O lucrare de peste 87 de milioane de euro fără TVA a fost blocată în Eforie Sud. Este vorba despre reabilitarea și extinderea plajei. Totul se trage de la o epavă găsită în apă, care ar trebui studiată de arheologi.
Peste 87 de milioane de euro blocați pe plaja din Eforie. Lucrările de extindere a plajei au fost sistate din cauza unei epave din mare

Pe plaja din Eforie Sud este un pesiaj gri, munți de nisip zac în așteptarea unui aviz. Și mai gri sunt cifrele din spatele acestui peisaj. Lucrarea, de peste 87 de milioane de euro, pentru extinderea plajei este blocată total de faptul că în apă a fost descoperită o epavă. Cu toate că lucrarea ar trebui finalizată până pe 30 ianuarie, pe șantier nu este niciun muncitor, pentru că lucrarea nu va putea continua fără avizul Ministerului Culturii.

Alte articole: Fă-ți un zbor cadou și descoperă România! Cum poți cuceri înălțimile Bucegilor sau Costineștiul, de la 300 de lei

Epava se află la aproximativ 10-15 metri de mal și ar trebui cercetată de arheologi. Aceasta este situată în partea de nord a stațiunii Eforie Sud. Ea ar data, spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), din secolul al XIX-lea și nu are avea o valoare arheologică deosebită. Soluția care ar putea pune lucrurile în mișcare ar fi ca lucrarea să înglobeze corabia în nisip, astfel încât ea să poată fi analizată de specialiști pe uscat. Totuși, timpul trece, iar o decizie oficială întârzie să apară.

„Ministerul Culturii ne-a trimis în decembrie o adresă prin care ne solicită modificarea documentației pentru aviz, astfel încât să descriem metoda de lucru cu acoperirea epavei cu nisip și excavarea de pe uscat, cu specificarea clară a interdicției utilizării scafandrilor. Așteptăm modificarea avizului Ministerului Culturii. Odată obținut avizul se poate aduce plaja în profilul final, cu acest nisip care acum este pus relativ haotic, urmând a se face excavarea și cercetarea arheologică de pe uscat.”, a declarat Marius Stamat, constructor.

Turiștii speră ca plajele din Eforie să fie gata până la sezonul estival

Oamenii sunt de părere că acesta este un caz tipic în care lucrurile se blochează din cauza birocrației românești. Și localnicii și turiștii speră că șantierul să dispară până la vară, deoarece creează un disconfort persoanelor venite în vacanță, dar poate reprezenta chiar și un pericol.

Extinderea plajei din Eforie Sud, încă blocată
Extinderea plajei din Eforie Sud, încă blocată

„Dar asta este tipic românesc. Mă așteptam oricum să nu termine plaja. Adică și anul trecut au zis că o termină”, spune o femeie, pentru Digi24.

„Birocrația asta deja știe toată lumea, e ceva foarte greu de depășit. Lăsat așa de izbeliște, munții aștia de nisip, pentru turiștii care vin cu copiii e într-adevăr un pericol”, adaugă alta.

„Eu sper că nu ne va prinde vara așa pentru că era mult așteptată toată  reabilitarea pe sectorul din Eforie Sud.”, afirmă un bărbat.

Lucrările, care se ridică la aproximativ 430 de milioane de lei, fără TVA, ar trebui să fie gata pe 30 ianuarie. Când se vor termina, plaja din Eforie Sud va măsura 50 de hectare.

Citește și: Descoperire arheologică de proporții în Constanța! Un vas antic plin cu monede romane din secolul al III-lea

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult