- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România! Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru un kilogram de carne

30 Nov, 15:24 • Cornel Ghimeșan
Nici nu avenit luna decembrie că românii au început deja goana după porcul de Crăciun, chiar dacă prețurile sunt în creștere. În acest an, în România, vor fi sacrificate peste un milion de animale, în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când românii obişnuiesc să mănânce carne de porc în diferite forme.
Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România! Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru un kilogram de carne

Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România! În fiecare an, de pe mesele românilor de sărbători nu lipsesc friptura de porc, jumările de porc, piftia cu carne de porc, șorici, slănina, ciolanul afumat, cârnații, caltaboșii și alte preparate specifice.

Citește și Amendă usturătoare pentru un român care creștea porci în gospodărie pentru Crăciun

Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România

În luna decembrie, analiștii economici se așteaptă ca prețul mediu unui kilogram de carne de porc să ajungă la aproximativ 24 de lei.

Cu toate că prețurile sunt în creștere, din nou, numărul românilor care cumpără carne de porc pentru a-și pregăti semipreparatele acasă s-a dublat, față de anii precedenți, când aceștia își cumpărau produsele deja finite din magazine, astfel încât să se evite, pe cât posibil, gătitul acasă.

Și în acest an, pentru a evita îmbolnăvirea oamenilor, autorităţile au decis să vină cu o serie de condiţii prin care să înăsprească posibilitatea ca fermierii să vândă porci, în special de Crăciun.

Astfel, printre condițiile impuse de autorități se află și ideea conform căreia vânzarea de porci să nu se mai poată face decât dacă „un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv”.

Mai mult, autorităţile au dat asigurări că, în astfel de cazuri, serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie, astfel încât să nu existe premisa pentru o creştere a preţurilor. De asemenea, autorităţile au ținut să precizeze faptul  că persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.

În supermarket-uri preţul cărnii de porc variază foarte mult de la un magazin la altul. Reprezentanții marilor lanțuri de magazine spun că preţul depinde de mai mulţi factori, respectiv de numele magazinului de la care oamenii se aprovizionează, de zona ori localitatea în care se află acesta ori de forma în care este cumpărată carnea.

De exemplu, în supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).

Pe de altă parte, la Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei, potrivit observatornews.

Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.

Citește și Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun, timp de 5 ani. Cine va beneficia de aceste tichete

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult