Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, supranumită Legea porcului, prevedea ca oamenii să-și crească porci în gospodărie pentru îngrăşare şi consum familial, însă nu și să-i comercializeze.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice.

Am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus ministrul Florin Barbu, potrivit news.ro

El a precizat, însă, că persoanele fizice care comercializează porci au datoria de a solicita un aviz de la medicul veterinar. Acesta va fi eliberat în mod gratuit.

Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv „medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice”.