- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste un milion de români vor primi de sărbători pachete cu 24 de kilograme de alimente

09 Nov, 15:25 • Russo George
Pachetele ce conţin 24 de kilograme de alimente vor fi distribuite românilor care au venituri sub cel mediu garantat, care se aplică în funcţie de numărul persoanelor ce formează o familie, astfel că numărul beneficiarilor ajunge la aproape două milioane de români.
Peste un milion de români vor primi de sărbători pachete cu 24 de kilograme de alimente

Cei aproximativ 1,2 milioane de români ce au venituri sub cel mediu garantat prin lege vor primi în pachetele ce vor fi distribuite începând cu 1 noiembrie ulei, făină, zahăr, conserve de carne de porc, de vită, inclusiv paste făinoase şi alte alimente.

„Pachetele sunt destinate celor care sunt cu veniturile sub venitul minim garantat, este vorba de beneficiarii legii privind ajutorul social. Alimentele sunt luate în totalitate cu bani europeni. Finanțarea este asigurată din vechiul program operațional destinat asistenței pentru persoanele defavorizate.

Aceste alimente au fost licitate în anul 2017 și încheiate contractele de furnizare în anul 2019. Am încercat ca distribuirea lor să aibă loc în lunile noiembrie și decembrie, pentru ca înainte de sărbători să poată să beneficieze de aceste pachete de produse alimentare.

Beneficiarii se găsesc la nivelul autorităților locale și am avut sprijin din partea primarilor pentru ca pachetele să fie distribuite, dumnealor fiind cei care au și stabilit unde vor exista aceste centre de distribuție și de depozitare”, a anunţat ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş, la Antena 3.

Nivelul venitului minim garantat de la 1 martie 2022 este:

– pentru persoana singură – 149 lei

– pentru familia compusă din 2 persoane- 269 lei

– pentru familia compusă din 3 persoane- 376 lei

– pentru familia compusă din 4 persoane- 465 lei

– pentru familia compusă din 5 persoane- 554 lei

Citeşte şi: În timp ce românii se luptă cu ratele mari la credite, o altă bancă anunță un profit record. Alpha Bank raportează pentru primele nouă luni din 2022 un profit de 36,7 mil.euro, plus 82% an/an

Premierul Nicolae Ciucă s-a referit, la rândul său, la pachetele de ajutor şi a ţinut să mulţumească Ministerului Fondurilor Europene pentru efortul depus în derularea proiectului.

„Cel de-al doilea subiect este legat de programul derulat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru Programul Operațional de ajutorare a persoanelor dezavantajate; astăzi începe faza a cincea din şase. Este un program care a început în anul 2020, iar la fiecare şase luni, persoanele dezavantajate – și vorbim de aproximativ 1,18 milioane de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare -, ajutoare care se derulează prin fonduri europene.

Prin acest demers, doresc să subliniez efectele benefice pe care noi le folosim prin derularea fondurilor europene, pentru că vorbim de efecte directe pentru persoanele la care ajung aceste ajutoare și de efecte indirecte, prin faptul că produsele care sunt folosite pentru aceste pachete sunt toate produse românești. Ca atare, le mulţumesc celor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru implicarea și asigurarea coerenței desfășurării acestui program.

Pe agenda ordinii de zi a ședinței de astăzi avem mai multe decizii. Avem un proiect de ordonanță de urgență prin care vor fi ajustate prețurile contractelor sectoriale la serviciile de transport feroviar pentru cărbune. Este o măsură foarte importantă, pentru că, prin această decizie continuăm să vizăm menținerea prețului și controlul prețului la energie, sigur, asigurând, totodată, și funcționarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă.”, a spus Nicolae Ciucă în şedinţa de guvern.

Citeşte şi: Cioban din Vrancea primește despăgubiri de peste 11.000 de euro în urma celui mai mare atac al animalelor sălbatice. A pierdut 100 de oi într-o noapte!