- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile produselor alimentare. “Uneori există din nefericire şi această situaţie”

08 Mar, 16:53 • Lupu Alexandra
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a oferit declarații de interes pentru români, în ceea ce privește prețurile produselor alimentare. Costurile continuă să scadă, iar supermarketurile au anunțat reduceri în această perioadă.
Petre Daea a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile produselor alimentare. “Uneori există din nefericire şi această situaţie”

Petre Daea susține că prețurile produselor alimentare sunt stabile în acest moment și vor continua să scadă, arată economedia.ro. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că există reduceri considerabile în unele supermarketuri în următoarea perioadă.

Prețuri mai mici pentru români

Petre Daea a declarat că prețurile s-au liniștit, iar unele dintre ele chiar au reușit să scadă. Ministrul susține că vor exista reduceri în continuare la nivelul costurilor, ba mai mult de atât, a adus în discuție faptul că produsele alimentare se regăsesc în unele supermarketuri la o sumă diminuată, iar acest comportament va genera și mai multă stabilitate.

„Eu spun că preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor daţi în fiecare seară şi iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care şi nici nu spun care supermarket a anunţat că s-au făcut reduceri de preţuri, iar dumneavoastră aţi făcut această publicitate şi bine că aţi făcut-o, ca să ştie oamenii. Iată un semnal bun şi din acest punct de vedere am siguranţa că şi celelalte preţuri vor avea acelaşi comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piaţă”, declară Ministrul Agriculturii.

Daea nu a ezitat să-și arate îngrijorarea față de costurile ridicate ale trufandalelor din piața românească. Ministrul explică acest comportament prin dorința de câștig, care poate fi considerată legitimă din unele puncte de vedere. Mai exact, Daea susține că prețurile ridicate sunt datorate eforturilor din spatele producției.

Citește și: Prețuri mai mici pentru români! Magazinele care renunță la casieri trebuie să ieftinească produsele. Marius Budăi: „Atunci cand mergem singuri facem treaba unui casier”

Declarațiile lui Petre Daea despre prețurile produselor alimentare
Declarațiile lui Petre Daea despre prețurile produselor alimentare

„Sigur că am o părere, am şi o explicaţie în acelaşi timp, am şi o îngrijorare vizavi de cele spuse de dumneavoastră, cum fiecare dintre noi o are.

Eu spun aşa: în momentul în care apar trufandalele şi oferta este mică pe piaţă şi este dorinţa de câştig – uneori este o dorinţă legitimă având în vedere faptul că se obţin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial şi costurile sunt ridicate – este normal să fie un preţ, dar unul al respectului faţă de muncă şi să nu ne lăcomim cu preţurile în pieţe gândindu-ne că vom câştiga.

Le-am spus şi producătorilor, cum de altminteri îi asigur şi pe consumatori că de aceea facem aceste târguri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfă şi pentru a genera acest interes spre produsele româneşti, în aşa fel încât să ne asigurăm consumul zilnic şi să mărim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective”, explică ministrul.

Daea nu exclude faptul că unele costuri au crescut din cauza speculei. Acesta menționează că, din nefericire, există și astfel de situații, dar în cele din urmă, îi îndeamnă pe români să cumpere produsele făcute în țară. Comportamentul ar contribui la întărirea relației dintre consumator și producătorul român. Ministrul consideră că acest lucru ar duce la creșterea producției și la scăderea prețurilor în continuare.

„Aş face apel prin intermediul dumneavoastră către toţi românii: unde văd un produs românesc să se ducă să îl cumpere şi uite aşa întărim legătura între cumpărătorul şi producătorul român şi de aici creşterea producţiei, o ofertă mai mare şi un preţ mai mic în condiţiile în care valorificăm rapid şi pot să câştige în aşa fel încât să-şi reia ciclu de producţie(…)

Pe aceşti producători de hrană eu îi iubesc şi trebuie să-i iubim şi în acelaşi timp să-i şi ajutăm, cumpărând de la ei şi mâncând produsele româneşti, chiar dacă mâncăm mai puţin, merită să mâncăm de la ei, merită să fim alimentaţi cu produse bune pe care le avem în România şi merită să ajutăm semenii noştri care o duc greu şi fac cu mare greutate produsele pe care le vedem şi care sunt extrem de gustoase”, completează Ministrul.

Vezi și: Carnea de miel, mai scumpă de Paște 2023. Fermierii spun că sunt nevoiți să crească prețurile: ”Cred că va fi mai mare cu cel puțin 30 la sută. Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta”