- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Petre Daea, despre roșiile cu pesticide din Buzău: Au fost cazuri izolate

15 May, 12:17 • Andrei Alina
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis că, în urma verificărilor desfăşurate de către Corpul de control în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, s-a stabilit că roșiile cultivate de cei mai mulți fermieri respectă normele tehnologice, iar cazurile scoase la iveală de autorităţi privind folosirea unor substanţe interzise pentru forţarea coacerii roşiilor sunt izolate.
Petre Daea, despre roșiile cu pesticide din Buzău: Au fost cazuri izolate
Ministrul Petre Daea îi liniștește pe români și spune că roșiile scoase la vânzare în piețe de către legumicultorii români sunt sigure pentru a fi consumate. Pe de altă parte, Daea spune că în urma verificărilor făcute de Corpul de control al Ministerului Agriculturii în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii, au fost prelevate probe din roșiile cultivate de legumicultorii din zonă în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.
Ancheta a scos la iveala că legumicultorii din zona respectivă respectă normele legale în ceea ce priveşte cultivarea tomatelor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate, a mai spus Petre Daea.
„Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.
Pe de altă parte, ministrul atrage atenția că verificările cu privire la folosirea sustanțelor toxice nu se vor opri doar la județul Buzău.

„Vom face mereu analize şi vom comunica în fiecare zi. Vizavi de substanţele acestea, aici toate instituţiile statului trebuie să colaboreze şi să acţioneze în consecinţă. Cei care folosesc aceste substanţe, la care se dovedeşte că există în plantă asemenea substanţe şi care nu sunt omologate vor fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de a mai beneficia de sprijin din partea statului. Ştiu că s-au luat zeci de probe şi se continuă. Este o activitate permanentă, nu se opreşte aici, vom face verificări pentru fiecare fermier în parte, pentru fiecare zonă în parte. Consumatorii să fie siguri, liniştiţi că produsele care sunt pe piaţă sunt sigure. Vor fi verificări în ţară, peste tot, este o activitate generală, nu doar la Buzău”, a mai spus Petre Daea.

Anterior, anchetatorii au anunţat că fac obiectul cercetărilor persoane din comuna Glodeanu-Sărat.

IPJ Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant delict un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.