- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum ne dăm seama dacă roșiile sunt tratate? Specialiștii ne spun care este diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu chimicale

10 May, 23:24 • Constantin Cristina
Indiciile prin care îți poți da seama că roșiile au crescut natural sau au fost tratate cu chimicale. Specialiștii ne dezvăluie indiciile secrete pe care toată lumea ar trebui să le stie.
Cum ne dăm seama dacă roșiile sunt tratate? Specialiștii ne spun care este diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu chimicale

Din marea dorință de a face profit, producătorii sunt atrași să facă tot felul de șmecherii cu producția de roșii, ori pentru a ieși mai devreme pe piață, ori pentru a arăta mai bine, a informat observatornews.ro.

Vezi și: Cât au ajuns să coste roşiile la doar o săptămână după Paşte. Românii cred că s-a întâmplat o minune!

Cum ne dăm seama dacă roșiile au fost tratate? Specialiștii ne spun care este diferența dintre o roșie sănătoasă și una cu chimicale

Producătorii folosesc de foarte multe ori pesticide interzise și astfel, pun sănătatea consumatorilor în continuare.

Așadar, toată lumea ar trebui să știe în ziua de azi cum ar trebui să arate o roșie sănătoasă, comparativ cu o roșie tratată cu chimicale. Specialiștii au făcut apel la societate și dau indicii necesare pentru români.

Pentru categoria legumelor naturale, crescute în mod natural este nevoie de o perioadă de timp mai îndelungată pentru a se coace în solarii, iar unii legumicultori folosesc substanțe interzise pentru o coacere rapidă, iar consumatorii se păcălesc de cele mai multe ori la acest capitol.

Specialiștii în agricultură spun că putem deosebi legumele şi fructele stropite cu pesticide. De exemplu, cele mai multe roşii ţuguiate provin din solarii sau grădini unde coacerea a fost simulată cu pesticide în concentraţie mare.

„În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea ecrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, Cristi Rusu, preşedinte Asociaţie Legume.

roșii
roșii

„Dacă ştim producătorul, transabilitatea producţiei, sigur putem consuma cu încredere. sau să luăm din magazine unde producţia este certificată”, Costel Vînătoru, cercetător.

Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie că vorbim de o tomată stimulată în exces. Şi merele se pot diferenţia.

„Dacă suntem în piaţă şi putem tăia tomata respectivă, Trebuie să aibă seminţe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar seminţele nu sunt independente. Sunt forţate, sunt de aprilie-mai. Recunoaştem foarte uşor şi mărul românesc care în momentul acesta nu mai are această textură strălucitoare, tare, crocantă. Este clar că sunt mere care au fost bine conservate”, Ligya Alexandrescu, medic nutriţionist.

Cercetătorii susțin că fructele și legumele trebuie consumate la timpul lor, așa că tomatele se coc natural la jumătatea lunii iunie, iar pepenii, strugurii, perele sau merele în lunile august și septembrie.

„Nu cumpărăm de la colţul străzii, nu cumpărărm de lângă piaţă, nu din faţa porţii. Nu avem nicio garanţie iar din piaţă, cumpărăm exclusiv de la cei care au certificatul de producător”, Sorin Mierlea, InfoCons.

Alte articole: Bătaie de joc într-un market din Pitești. Cum au reacționat oamenii când au văzut roşii „muşcate” de şoareci și scoase la vânzare