- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară din România, creștere explozivă. Românii au făcut cu 50% mai multe tranzacții în aprilie față de anul trecut

17 May, 17:25 • Adrian Popovici
Piața imobiliară din România a avut parte de o creștere spectaculoasă în aprilie 2024. Numărul de tranzacții a crescut cu 50% față de anul trecut.
Piața imobiliară din România, creștere explozivă. Românii au făcut cu 50% mai multe tranzacții în aprilie față de anul trecut

În ciuda semnalelor interne și internaționale din ultima perioadă, piața imobiliară din România pare a se afla într-o stare foarte bună. Mai exact, numărul tranzacțiilor, dar și prețul mediu pe metru pătrat fiind în creștere în aprilie 2024 față de aprilie 2023, notează Capital.

După cum arata situația de pe piața imobiliară în luna aprilie 2024, prețurile apartamentelor au crescut cu 14% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la o medie de 1.904 euro pe metru pătrat. În același timp, numărul tranzacțiilor a înregistrat o creștere spectaculoasă de 50%, atingând un total de 15.168 de unități la nivel național. Aceste cifre indică o revenire semnificativă a cererii pe piața imobiliară din România.

Creșterea prețurilor reflectă o cerere în continuă expansiune, alimentată de o combinație de factori economici și sociali, arată autorii raportului care au analizat aceste date.

„Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023”, a explicat Răzvan Ceapă, Head of Operations la Storia & OLX Imobiliare.

Piața imobiliară din România, creștere spectaculoasă
Piața imobiliară din România, creștere spectaculoasă

Te-ar putea interesa și: Cartierul din București cu cele mai ieftine apartamente. Prețul mediu pentru două camere este sub 70.000 de euro

Piața imobiliară a avut o creștere semnificativă

Tendința de creștere de pe piața imobiliară este evidențiată și de creșterea semnificativă a numărului de tranzacții înregistrate în marile orașe și județe din țară, conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În București, numărul de tranzacții a înregistrat o creștere spectaculoasă cu 64%, iar în Ilfov a avut loc un salt impresionant de 140%. De asemenea, Iași și Timișoara au raportat creșteri semnificative, cu 92%, respectiv 32%. În contrast, Cluj și Brașov au înregistrat creșteri mai modeste, de 32% și 22% în ordine.

Prețurile de pe piața imobiliară au înregistrat variații semnificative în funcție de vechimea și tipul proprietăților. În luna aprilie 2024, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor, fie ele noi sau vechi, în București, a fost de 1.845 euro/metru pătrat. Apartamentele noi au avut un preț mediu de 1.835 euro/metru pătrat în aceeași perioadă, marcând o creștere de 16% față de aceeași lună a anului precedent și de 1% față de luna martie 2024.

În ceea ce privește apartamentele vechi, prețul mediu cerut a fost de 1.856 euro/metru pătrat în aprilie 2024, reflectând o creștere de 15% față de aceeași lună a anului anterior și de 5% față de luna martie a aceluiași an. Aceste creșteri de preț sunt observate și în alte orașe importante, semnificând o tendință generală de apreciere a valorilor imobiliare pe întreg teritoriul țării.

Citește și: Anomaliile de pe piața imobiliară din România. Un român a cumpărat 5 apartamente în Italia, cu banii de pe unul vândut în Cluj