- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Ministrul Virgil Popescu anunță ce urmează pentru România

12 Oct, 20:59 • Bumbeneci Diana
Ministrul Energiei susține că România va implementa un plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Acesta a vorbit despre principalele măsuri prin care românii pot fi sprijiniți în această perioadă dificilă.
Plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Ministrul Virgil Popescu anunță ce urmează pentru România

Ministrul Virgil Popescu susține că România are în plan să introducă un plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Oficialul de la Ministerul Energiei a ieșit public cu noi declarații de presă legate de actuala criză energetică din România.

Ministrul Virgil Popescu confirmă plafonarea prețurilor la gaze

România sprijină în totalitate introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană şi continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Virgil Popescu.

„Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanţa unor măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate la gaze naturale şi energie precum şi a prezentării, de către Comisia Europeană, a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică. Această măsură este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat şi a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, a scris ministrul Energiei pe Facebook.

În legătură cu gazele naturale, Popescu a reiterat susţinerea de către România a introducerii în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană.

„Un tarif plafonat ar conduce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare. În acest sens, este importantă activarea Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi GNL atrase către UE”, a menţionat oficialul ME.

Citește și: Este Olanda împotriva aderării României la Schengen? Premierul Mark Rutte lămurește problema

Plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunță ce urmează pentru România
Plafon pentru tranzacțiile cu gaze naturale. Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunță ce urmează pentru România

Cât despre consolidarea securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional, ministrul a mai transmis astăzi că țara noastră sprijină continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie.

„Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracţiei din Marea Neagră, dar şi a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum şi în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă şi implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a transmis Virgil Popescu.

Mai mult, conform datelor oferite de oficial, se pare că România sprijină în totalitate o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor. Este importantă utilizarea tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independenţă energetică şi decarbonizare, mai susține ministrul.

„De asemenea, din perspectivă europeană am subliniat necesitatea finalizării proiectelor de interconectare pentru a asigura accesul uniform al statelor membre la livrări suplimentare de gaz şi LNG, precum şi utilizarea fondurilor EU, inclusiv din perspectiva planului REPower EU pentru noi capacităţi de producere a energiei. În cadrul dezbaterilor cu părţile contractante ale Comunităţii Energetice, am reiterat sprijinul pentru securitatea în aprovizionare a Republicii Moldova. Este de interes consolidarea cooperării în domeniul energetic atât cu Ucraina cât şi cu Republica Moldova, în format trilateral, pentru a întări securitatea regională şi pregătirea pentru iarnă, în spiritul declaraţiei comune emise de cele trei state la Odessa în luna septembrie 2022”, a mai scris şeful de la Energie.

Te mai poate interesa: Ratele românilor vor ajunge la un nivel istoric. Reprezentant BNR: „ROBOR la trei luni va ajunge la 8.5%”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult