- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Plafonarea la prețul lemnului de foc a redus producția în industrie: „Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022”

16 Nov, 14:14 • Cassano Sabrina
Plafonarea la prețul lemnului de foc a avut și reacții adverse ,,precum o criză de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc şi o scădere dramatică a producţiei în industria lemnului'' conform Prolemn.
Plafonarea la prețul lemnului de foc a redus producția în industrie: Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022''

Plafonarea la prețul lemnului de foc a avut și reacții adverse ,,precum o criză de aprovizionare a populaţiei cu lemn de foc şi o scădere dramatică a producţiei în industria lemnului,”conform Prolemn.

Plafonarea la prețul lemnului de foc: ,,Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022”

,,Într-un mod de neînţeles, deşi plafonarea preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor s-a dovedit imediat o măsură artificială care a condus la dispariţia acestor produse din comerţul modern, în plin sezon de aprovizionare a populaţiei pentru sezonul de toamnă-iarnă, ordonanţa de urgenţă care a introdus această plafonare nu a fost modificată, produce aceleaşi efecte şi în prezent. Intrată în vigoare la 5 octombrie, ordonanţa a fost aprobată tacit de Senat după mai mult de o lună de indecizie politică şi a fost transmisă la Camera Deputaţilor unde nu a intrat încă în dezbatere la Comisiile de specialitate, la aproape două săptămâni de la această transmitere”, se arată în comunicatul celor de la Prolemn

De asemenea, se mai arată în comunicat că ”situația cea mai acută de criză pe piața lemnului” s-a petrecut în toamna acestui an.

,,Situaţia de criză pe piaţa lemnului de foc a fost percepută ca fiiind acută în toamna anului 2022, dar cauza de fond este deficitul de resursă de lemn în piaţă, care a început încă din primăvară, ca şi creşterea preţurilor. În condiţiile unei oferte de lemn pe picior redusă cu 30% faţă de anii anteriori la licitaţiile principale pentru producţia anului 2022 organizate de RNP – Romsilva, preţurile medii de adjudecare au fost de 391 lei/mc încă din primăvară, în creştere de 2,5 ori faţă de preţurile medii ale anului 2021. Deficitul de resursă de lemn au condus în mod artificial la preţuri mai mari cu 60-70% pentru lemnul industrial în România faţă de preţurile pieţei europene. De aceea, în 2022 am avut o contracţie dramatică a producţiei în industria lemnului şi închideri de capacităţi”, conform Prolemn.

Citește și: Moment istoric. România intră oficial în Schengen. Comisarul pentru afaceri interne UE: „E momentul să spunem Bine ați venit!”

În urma unor statistici transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS) se scoate la iveală faptul că în primele nouă luni din 2022 producţia în industria lemnului este de doar 88%, în timp ce în anul 2021, în luna septembrie producția lemnului a fost de de 84% în comparaţie cu datele din anul precedent.

„Criza deficitului de resursă de lemn şi preţurile exagerate induse de acest deficit au fost semnalate în mod repetat de către Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn încă din primăvara anului 2022, dar avertizările au fost ignorate de autorităţi, chiar dacă asistam de atunci la închiderea unor capacităţi mari de producţie. Criza de pe piaţa lemnului – cu deficit de aprovizionare atât pentru industria lemnului cât şi pentru aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei – a intrat în atenţia autorităţilor abia în toamna anului 2022, dar în loc să se constate deficitul de pe piaţă, s-a intervenit artificial prin măsura contraproductivă a plafonării preţurilor lemnului de foc, peleţilor şi bricheţilor! Mai mult, în loc să se corecteze cauzele care au condus la acest deficit, măsurile luate de autorităţi au agravat criza. Astfel, volumul oferit la licitaţiile principale de către RNP – Romsilva pentru producţia anului 2023 continuă să scadă, iar preţurile de pornire la licitaţie sunt în marja de 250-450 lei/mc lemn pe picior. Aceste preţuri sunt adesea duble faţă de preţurile de referinţă stabilite chiar de RNP – Romsilva. Practic, RNP – Romsilva aliniază preţurile de pornire la licitaţie la actualele preţuri de criză din piaţă, în loc să le alinieze la preţurile de referinţă care au fundamente economice solide pe termen lung”, subliniază specialiștii de la Institutul Naţional de Statistică.

Citește și: Rareș Bogdan:„Dacă se complică, în cel mai rău caz, trebuie să trecem pentru 6 luni la o piață reglementată.”

Tags: