- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment istoric. România intră oficial în Schengen. Comisarul pentru afaceri interne UE: „E momentul să spunem Bine ați venit!”

16 Nov, 13:30 • Bumbeneci Diana
Comisia Europeană confirmă că România poate intra oficial în Schengen. Este un moment istoric, după ce Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen.
Moment istoric. România intră oficial în Schengen. Comisarul pentru afaceri interne UE: „E momentul să spunem Bine ați venit!”

România va intra oficial în Schengen, după ani întregi de încercări și dezbateri. Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen.

România, la un pas de Schengen. „E momentul să spunem Bine ați venit!”

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că  „rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă, o confirmare încă o dată că România e pregătită, dar și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic”.

După ce au apărut primele informații pe surse, comisarul European, Ylva Johansson, a spus că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite și trebuie să adere la spațiul Schengen.

Ai mai putea citi și: Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”

Moment istoric. România intră oficial în Schengen. Comisarul pentru afaceri interne UE: „E momentul să spunem Bine ați venit!”
Moment istoric. România intră oficial în Schengen. Comisarul pentru afaceri interne UE: „E momentul să spunem Bine ați venit!”

E momentul să spunem Bine ați venit! România, Bulgaria și Croația sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen (…) Comisia Europeană invită toate țările membre să ia act de această realitate”, a spus comisarul european.

Comisia a cerut Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat oficial de presă.

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia a mai prezentat un bilanţ al rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce priveşte aplicarea normelor Schengen.

De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcţionare a spaţiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei şi, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecinţele fără precedent ale războiului din Ucraina. În timp ce cele trei ţări sunt deja obligate parţial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate şi, prin urmare, nu se bucură de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spaţiului Schengen, fără controale la frontierele interne.

A deveni parte integrală a spaţiului Schengen este o cerinţă pentru aceste state membre şi, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condiţiile. Un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecţie consolidată a frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere şi facilitând contactele între oameni şi afaceri – şi mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare sparţiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, se arată în comunicatul CE.

Mai poți citi și: 22 de milioane de euro pentru Aeroportul Timișoara. Grindeanu: „Cea mai importantă investiție din istorie. Acest Terminal să fie unul pentru plecări în Schengen”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult