- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Planta care îți umple portofelul. Cultura ce poate aduce un profit de circa 30.000 de euro la hectar

15 Apr, 20:41 • Bocioacă Bianca
Ricinul este o plantă extrem de profitabilă. Cultura poate aduce câștiguri de 30.000 de euro pe an. Direcția Agricolă Județeană Caraș-Severin a făcut o analiză a culturii de ricin, pornind de la tehnologia de cultivare și până la ce profit la hectare se poate obține.
Planta care îți umple portofelul. Cultura ce poate aduce un profit de circa 30.000 de euro la hectar

Planta care îți umple portofelul. 

Ricinul se cultivă pentru semințele bogate în ulei, utilizat în diferite industrii. Cele mai mari suprafețe cultivate cu ricin sunt în India (880.000 ha) și China (220.000 ha). Producția medie mondială oscilează între 700 și 1.000 kh/ha. În România, cea mai mare suprafață cultivată a fost de 23,600 ha, în 1989. După 1990, suprafața s-a diminuat, iar în prezent, practic, nu mai există suprafețe cultivate cu ricin.

Citește și: Inedit! Planta care se vinde cu 10.000 de euro pe kilogram! Este cultivată și de români

Ricinul, planta care îți umple portofelul

Cultura de ricin poate aduce un profit considerabil la hectar prin vânzarea semințelor. Semințele de ricin au un preț de circa 100 lei/kg, iar costurile de înființare a culturii nu depășesc 1.500 euro/ha, din care 1.000 – 1.200 de euro la hectar costă numai semințele.

Producțiile medii realizate în țara noastră sunt de 1.500 kg/ha, iar potențialul soiurilor de ricin poate ajunge până la 5.000 de kilograme la hectar. Cu o producție medie, venitul este de 150.000 de lei, echivalentul a peste 30.000 de euro, din care se scade investiția la hectar.

Întrebuințări ricin

În funcție de conținutul de ulei, în grupa plantelor oleaginoase, ricinul ocupă locul doi după susan. Uleiul din planta de ricin este nesicativ, indicele de iod fiind curpins între 81 și 86, și are peste 200 de întrebuințări în diferite industrii:

• producerea fibrelor sintetice (rilsanul);
• industria pielăriei;
• a vopselelor;
• a lacurilor și emulsiilor;
• a cauciucului și materiilor plastice;
• poligrafie, la prepararea cernelurilor și a tușurilor foarte fine, la curățarea zațurilor și a clișeelor înainte de tipărire;
• ca fixator de culoare;
• ca un excelent degresant;
• ca un lubrefiant de foarte bună calitate, utilizat pentru ungerea motoarelor cu turație mare și a lagărelor cu turație mare.

Citește și: Planta care îți bagă sărăcia în casă pe ușă! Trebuie să scapi neapărat de ea dacă vrei să ai o viață prosperă

Șroturile, după prelucrare, pot fi folosite în hrana animalelor. Frunzele de ricin sunt folosite cu hrană pentru creșterea fluturilor de mătase din specia Phylosamid ricini. Tulpinile sunt utilizate pentru plăci aglomerate, la fabricarea hârtiei sau la extragerea fibrelor textile.

Tehnologia de cultivare a ricinului

Cele mai bune premergătoare sunt prășitoarele fertilizare cu gunoi de grajd (porumbul și sfecla pentur zahăr) și cerealel păioase (grâu, orz). Ricnul nu se cultivă după plante mari consumatoare de apă, precum floarea-soarelui, sorgul, iarba de Sudan și lucerna.

Monocultura nu este indicată, dim cauza atacului de boli. După ricin se recomandă culturi de primăvară, deoare părăsește târziu terenul, scrie agrointel.ro.