- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PNL plusează pe tema majorării pensiilor. Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”

17 Nov, 21:49 • Gabriela Andreescu
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, susține că majorarea punctului de pensie cu 15% „este posibilă” și acuză supra-impozitarea muncii part-time, o „anomalie fiscală”, care obligă „să muncească la negru”.
PNL plusează pe tema majorării pensiilor. Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”

Viepreședintele PNL Raluca Turcan a mai declarat că ar fi „îmbucurător” dacă salariul minim ar crește la 3.000 de lei, așa cum se prevede în proiectul de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Muncii, informează Digi24.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Raluca Turcan a reamintit urmăritorilor săi principiile liberale de la care PNL nu poate să abdice în măsurile privind pensiile și salariile, chiar dacă țara traversează un context dificil. În plus, a comentat pe tema posibilității majorării pensiilor într-un procent de 15%.

„Salariul trebuie să rezulte din productivitatea muncii și din calificarea profesională a angajatului. Ar fi îmbucurător să aflăm că, din negocierile care s-au purtat și care vor continua în Consiliul Tripartit, salariul minim va fi majorat la o valoare de 3.000 de lei. ”

Fostul ministru al Muncii a subliniat importanța păstrării unei clase de mijloc puternică:

„Nu cred că ne dorim o egalizare salarială în România și nici o destimulare totală a tinerilor de a urma toate treptele sistemului de învățământ. România are nevoie de o clasă de mijloc puternică, pentru care s-a făcut foarte puțin în ultima vreme. Dacă unii încă își mai pun întrebări de ce tinerii valoroși continuă să plece din țară, ar trebui să reflecteze la nivelul salarial pentru cei calificați!!!”

În ceea ce privește sistemul pensiilor din România, Turcan a insistat asupra păstrării principiului contributivității și l-a criticat pe actualul ministru al Munci ipe tema pensiilor speciale:

„Pensia bazată pe contributivitate. Este deosebit de important să nu se abdice de la acest principiu, pentru că ar fi profund nedrept ca o persoană care a muncit peste 40 de ani să aibă venituri similare cu o persoană care nu a realizat nici stagiul minim de cotizare de 15 ani! Se încheie anul și nu cunoaștem nicio propunere concretă a ministerului muncii cu privire la pensiile speciale și diminuarea inechităților dintre pensionari! Am lăsat proiecte la minister, care pot reprezenta o bază de plecare pentru actualul ministru.”

Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”
Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”

În continuarea postării sale, Turcan ridică mingea la fileul colegilor de coaliție, considerând că este posibil ca punctul de pensie să fie majorat în 2023:

„Respectarea legii. Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul muncii.”

Fostul ministru al muncii se declară împotriva supra-impozitării muncii part-time, care, în opinia sa, încurajează munca la negru și duce la închiderea multor firme românești.

„Supra-impozitarea muncii part-time. Sunt deosebit de nemulțumită, chiar revoltată, de faptul că această anomalie fiscală, această măsură nedreaptă, continuă în România, cu PNL la guvernare. Am inițiat, atât la Senat, cât și la Camera deputaților, amendamente pentru eliminarea acestei măsuri păguboase!”

Citește și: Veste bună pentru români. Se dau vouchere în valoare de 1000 de lei. Care sunt condiţiile

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult