- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Poliția dă de cap accidentelor cu 200 de sisteme noi de cercetare 3D. Investiția are o valoare de 32 de milioane de lei

22 Aug, 11:22 • Constantin Cristina
Poliția cumpără 200 de sisteme de cercetare 3D la fața locului a accidentelor, contract de 32 milioane lei. Polițiștii au acum doar ruleta, fapt care pune ”presiune psihologică” pe ei
Poliția dă de cap accidentelor cu 200 de sisteme noi de cercetare 3D. Investiția are o valoare de 32 de milioane de lei

Inspectoratul General al Poliției Române a scos la licitație în SICAP un contract de 32 de milioane lei pentru achiziția în doi ani a până la 200 de sisteme multimodale de cercetare la fața locului a accidentelor rutiere, în încercarea de a depăși etapa ruletei și benzii decimetrice cu care măsoară în teren polițiștii, la evenimente de acest tip, a informat economedia.ro.

Citește și: Poliția Rutieră lovește din nou! Aproximativ 4.000 de șoferi au rămas fără permisul de conducere în minivacanța de Sfânta Maria

Poliția dă de cap accidentelor cu 200 de sisteme noi de cercetare 3D. Investiția are o valoare de 32 de milioane de lei

Așadar, noile sisteme sunt compuse din aparat de scanare 3D, soft prelucrare date, program mentenanță software, posibilitate export măsurători în format 2D și 3D, trepieduri, sistem de transport echipamente.

Potrivit sursei citate, poliția se prezintă în prezent la accident doar cu rulete și benzi decimetrice bicolore, pentru măsurători. Acest lucru duce la inconveniențe pentru ceilalți participanți la trafic, pentru că se blochează traficul, crește nervozitatea celorlalți șoferi, care poate conduce la alte accidente. În plus, polițiștii ar simți „presiune psihologică“, „având în vedere cursa contra cronometru pentru izolarea locului de producere a incidentului, identificarea martorilor, fixare, măsurare și ridicare mijloace/materiale de probă”.

poliția
poliția

Banii pentru investiție se va face prin programul European POIM 2014-2020. Ofertele se deschid în 21 septembrie, departajarea lor se face în funcție de preț, de autonomia echipamentelor și de garanția suplimentară acordată.

Conform datelor INS, România este în fruntea clasamentului UE al statelor cu cele mai multe accidente rutiere, anul trecut înregistrându-se peste 76 de accidente pe zi (28.000 pe an), 4 români murind zilnic ca urmare a acestora.

Mai mult decât atât, la nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021. Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori).

Alte articole: Granițele țării, luate cu asalt de peste 500.000 de persoane. Poliția Română explică ce s-a întâmplat!