- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Polițiștii băcăuani îi cercetează pe „mascații” din Berzunți pentru că au defilat cu tractoare mascate în tancuri rusești

03 Jan, 11:08 • Gabriela Andreescu
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău au deschis un dosar penal în care fac cercetări după ce, în cadrul unei parade cu mascaţi din comuna Berzunţi, mai multe persoane s-au costumat în soldaţi ruşi şi au defilat cu autovehicule imitând pe cele militare rusești, având inscripţionată litera "Z".
Polițiștii băcăuani îi cercetează pe „mascații” din Berzunți pentru că au defilat cu tractoare mascate în tancuri rusești

„Poliţiştii băcăuani s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spaţiul public şi au demarat verificări în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31 din 2002, pentru a stabili cu exactitate situaţia de fapt, iar în funcţie de rezultat se vor lua măsurile legale ce se impun”

, au precizat reprezentanţii IPJ Bacău.

Ordonanța respectivă se referă la interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

La Berzunți, urătorii de Anul Nou s-au mascat în militari ruși și ucraineni și au defilat cu tractoare transformate în tancuri rusești pe care desenaseră inclusiv litera Z, simbolul Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina

Imaginile postate pe Facebook, însoţite de explicaţia „Mascaţii din Berzunti, Bacău, varianta de război!”, arată mai multe persoane care iau parte la o procesiune.

Citește și: Din 2023, acești salariați vor putea ieși mai repede la pensie. Vezi dacă te încadrezi în prevederile Legii 351/2022

În imaginile apărute în spaţiul online şi care au stârnit comentarii negative, mascaţii din Berzunţi apar îmbrăcaţi în soldaţi ruşi, în care alegorice care simbolizează autovehicule militare dotate cu rachete şi inscripţionate cu litera „Z”.

Printre vehicule se numără chiar şi utilaje agricole, acoperite cu pânză sau folie de culoare verde închis, pe care a fost scrisă aceeaşi literă, „Z”, informează Newsweek.

„Mascații” din Berzunți au iscat o ancheta din partea IPJ Bacău
„Mascații” din Berzunți au iscat o ancheta din partea IPJ Bacău

Coloana de maşini este urmată de un convoi format din zeci de oameni, cei mai mulţi dintre ei purtând măşti şi diverse costume.

La Berzunţi, în judeţul Bacău, a devenit o tradiţie parada mascaţilor care pleacă la colindat. Anul acesta, faptul că unii dintre participanţi au ales să se costumeze în ruşi a atras criticile unora dintre cei care au văzut parada.

Citește și: Alianţa Maghiară din Transilvania reacționează la rezultatele recensământului și acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. „În trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult