- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alianţa Maghiară din Transilvania reacționează la rezultatele recensământului și acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. „În trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”

03 Jan, 10:37 • Gabriela Andreescu
Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a emis un comunicat în urma publicării datelor recensământului desfășurat în anul 2022. Conform statisticii oferite de Institutul Național de Statistică, numărul locuitorilor care s-au declarat de etnie maghiară este puțin peste un milion, în scădere cu 225.000 față de recensământul din 2011.
Alianţa Maghiară din Transilvania reacționează la rezultatele recensământului și acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”. „În trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”

Comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa de la ultimul recensământ, susține Alianța Maghiară din Transilvania, care raportează rezultatele provizorii ale recensământului de anul trecut (1.002.151 de maghiari) la cele ale recensământului precedent, din 2011 (1.227.623 de maghiari), informează Digi24.  Scăderea este de 225.000 de oameni.

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor” după publicarea rezultatelor provizorii ale recensământului populației.

„Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată într-un comunicat AMT, potrivit Hirado.

În continuarea comunicatului, AMT dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la  dispariția mare a etnicilor maghiari din statisticile oficiale:

„Putem (și trebuie) să spunem clar: pierderea de vieți a maghiarilor din Transilvania este dramatică, iar cifrele arată eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, se mai afirmă în comunicat.

AMT, alianță formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar, subliniază că rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, faţă de primul recensământ de după Revoluţie, din 1992., mai scrie sursa citată.

Citește și: Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului care arată o scădere a populației maghiare: “Aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea”

Alianţa Maghiară din Transilvania acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor” după publicarea rezultatelor provizorii ale recensământului populației. 
Alianţa Maghiară din Transilvania acuză un „genocid tăcut împotriva maghiarilor” după publicarea rezultatelor provizorii ale recensământului populației. 

„Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”, mai avertizează alianța în comunicat

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale – cruciale pentru păstrarea identităţii comunitare – succesului electoral pentru Parlamentul de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare ale campaniei electorale continue, se mai arată în document.

Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a preferat o abordare calmă și moderată cu privire la rezultatele recensământului. Potrivit preşedintelui UDMR, datele statistice recente arată un declin demografic semnificativ, care afectează în proporţii aproximativ egale pe maghiari şi pe români, iar acest declin demografic, în opinia sa, durează de 32 de ani. Kelemen Hunor consideră că datele preliminare oferă o imagine realistă a situaţiei maghiarilor din România.

“Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250 000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Hunor Kelemen.

Potrivit preşedintelui UDMR, “nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”. Hunor a subliniat că “această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii”.

Citește și: Dacă sunteți verificați de ANAF, puteți cere dosarul cu actele și informațiile pe care le au inspectorii la respectivul control. OUG 188/2022 îi obligă în acest sens

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult