- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Polițiștii se îmbogățesc în continuare din șpagă. Mijloacele de supraveghere nu îi opresc pe agenți să ceară mită. Codul prin care polițiștii solicită bani

11 May, 13:22 • Lupu Alexandra
Metoda prin care polițiștii cer șpagă. Agenții au reușit să fenteze mijloacele de supraveghere și se îmbogățesc în continuare din mită.
Polițiștii se îmbogățesc în continuare din șpagă. Mijloacele de supraveghere nu îi opresc pe agenți să ceară mită. Codul prin care polițiștii solicită bani

În ciuda mijloacelor de supraveghere și a tehnologiei dezvoltate, polițiștii de la Rutieră au găsit metoda prin care să ceară în continuare șpagă șoferilor, spune stiripesurse.ro. Acest lucru este dovedit chiar prin intermediul unui caz din Bacău, unde doi agenți au fost săltați pentru luare de mită.

Cum cer polițiștii șpagă

Un recent caz din Bacău arată că polițiștii nu se simt puși în dificultate de tehnologia avansată și de mijloacele de supraveghere, atunci când vine vorba de șpagă. Concret, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv în 20 aprilie pe Marius Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, doi agenți de poliție din Bacău, la 6 ani și 2 luni de închisoare, respectiv 5 ani și 2 luni pentru luare și dare de mită.

Stenogramele din dosar atestă că polițiștii nu solicitau direct șpagă, ci le cereau șoferilor să plătească „un punct de amendă”. Acesta era codul utilizat de agenții de la Rutieră pentru a cere mită. Punctul de amendă a fost înghețat din acest an la suma de 145 lei. Cel mai probabil, românii alegeau să scoată din buzunare în jur de 150 sau 200 de lei pentru a scăpa de probleme.

Citește și despre: Poliția Română face noi achiziții de echipamente. Sindicatul Europol anunță că vor cumpăra 2.700 de brățări electronice și puști semiautomate cu lunetă

„Atât din declaraţiile martorilor, cât şi din înregistrările de sunete şi imagini rezultă că în unele din situaţii, lucrătorii de poliţie, după aducerea la cunoştinţă a contravenţiei constatate şi a sancţiunii corespunzătoare, solicitau conducătorilor auto să achite ”un punct amendă”.

Această solicitare, necorespunzătoare contravenţiei constatate, era imediat acceptată de către conducătorii auto – care aveau reprezentarea titlului înmânării sumei de bani, în condiţiile în care nu li se mai aplica nici o sancţiune şi nu li se elibera nici o chitanţă”, a precizat procurorul de caz.

Polițiști
Polițiști

Din dosar iese la iveală că agenții de poliție aveau o mare problemă cu taximetriștii. Totodată, polițiștii se temeau să primească mită în bani mototoliți.

„Da’ nu-mi da de ăștia că dacă-i predau și văd… zice că-s… că i-ai luat de la vreo babă de pe drum…”, este replica unuia dintre polițiștii șpăgari către un șofer.

„Constantin Neamțu: Apuca-te și scrie…dă-i ca să știe… pai da… nu te uiți în bord… mergi degeaba…ți-am zis că ăștia sunt o categorie care n-ai treabă cu…

Marius Laurențiu Greaca: E a patra oară când îi cer actele…

Taximetristul se îndepărtează de autospeciala MAI, dialogul continuând între cei doi polițiști:

Constantin Neamțu : Eu când ți-am spus să-i dăm… băga-mi-aș… în gura lui… ăștia-s jigodii, mă… ăștia… taximetriștii ăștia-s o specie aparte, care nu trebuie avut ton…

Marius Laurențiu Greaca: …Vezi? Mi-e milă de panarama de om… (intră în autospecială)

Constantin Neamțu: De ce să-ți fie milă? El dacă era acum în locul tău, era acasă, tăia găina și… mănâncă el cu femeia lui cu usturoi… eee… despre ce vorbim aicea…”, se arată în stenogramele din dosar.

Te-ar putea interesa și: Siguranța în școli este un punct forte pentru România. 180.000 de elevi au participat în acest an la activitățile desfășurate de Poliția Română