- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ponderea mașinilor electrice vândute crește! Acestea pot ajunge până la 68% din totalul de vânzări în 2030!

07 Dec, 15:09 • Oprea Alina
Președintele Asociației Producătorilo și Importatorilor de Automobile (APIA), Dan Vardie, a comunicat faptul că ponderea mașinilor pur electrice în România ar putea ajunge până la
Ponderea mașinilor electrice vândute crește! Acestea pot ajunge până la 68% din totalul de vânzări în 2030!

Vânzarea mașinilor pur electrice în România ar putea ajunge până la 68% din totalul de vânzări în aul 2030, conform a ceea ce a comunicat președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), Dan Vardie, la un eveniment dedicat mobilității sustenabile, fiind citat de Agerpres.

“Dacă vorbim de evoluţia electro-mobilităţii în industrie, un posibil scenariu este ca, în anul 2030, 68% din numărul total de maşini vândute în România ar putea fi pur electrice, 11% ar putea fi plug-in hibride şi undeva până în 20% maşini altele decât plug-in hibride sau maşini electrice. Această matrice a fost făcută înainte să apară nişte informaţii foarte importante vizavi de noile tehnologii de decarbonizare. Astăzi, Europa e undeva la 14-15% maşini electrice noi din total înmatriculări, în timp ce România se află la aproximativ 11%”, a menţionat şeful APIA, conform celor de la Economedia.

Citește mai multe despre: A ajuns primul tren electric în Gara de Nord din București! Acesta va intra în circulație la sfârșitul anului 2023 pe rutele București – Brașov și București – Constanța!

Ponderea mașinilor electrice crește

Conform reprezentantului APIA, acordarea eco-bonusurilor ar trebuie să tindă spre zero, până în anul 2023.

“Din păcate, anul 2023 nu aduce o piaţă mai mare sau egală cu cea din 2019, ca să fie foarte clar. Deci, când cineva spunea în anul 2020 că ne va lua nişte ani de zile să ieşim din pandemie, probabil că mulţi spuneau Domnule, nu se poate, o să fie mai repede’. Iată că avem aici cifre care ne arată că, într-adevăr, nu e atât de simplu. Prognoza arată că vom avea în jur de 40.000 de maşini verzi la final de an, dar în realitate or să fie ceva mai puţine, întrucât la maşini electrice lucrurile nu au evoluat în ritmul pe care noi l-am sperat. Pentru maşinile electrificate, maşinile electrice, lucrurile sunt şi mai spectaculoase (…)

Mașină electrică
Mașină electrică

O propunere APIA care a fost discutată cu Ministerul Mediului este despre cum ar fi normal, firesc şi important pentru consumatori, nu doar pentru industrie, ca să evolueze aceste eco-bonusuri, să ajungă, în anul 2030, la zero. Aş vrea să vă spun că este un fenomen deja început în foarte multe ţări, dacă nu în toate din Uniunea Europeană. Motivul este acela că, evident, trebuie să găsim un moment al adevărului în care oamenii să cumpere, să aleagă, dacă aleg maşini electrice, nu doar pentru că cineva, adică statul, le dă nişte bani, ci pentru că chiar se identifică cu această formă de mobilitate”, a spus Vardie, potrivit sursei citate.

În decursul zilei de joi, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), au organizat Forumul Mobilității Sustenabile la care au fost prezenți executivi ai companiilor din domeniul mobilității, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului Europei, precum și ai Guvernului.

Ai putea fi interesat și de: Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut anunțul! 100 de autobuze electrice vor fi puse în circulație!