Carnea de porc, ingredientul principal pe masa de Crăciun a majorității românilor, înregistrează o scădere de preț la poarta fermei care nu poate decât să bucure.
Astfel, prețul mediu al cărnii de porc la poarta fermelor românești a ajuns, în ultima săptămână din noiembrie, la cel mai mic nivel din iunie, situându-se totodată sub oferta tuturor celorlalți fermieri europeni din statele membre, arată cele mai recente date ale Comisiei Europene, analizate de economica.net.
Concret, prețul din România a ajuns la 166,6 de euro suta de kilograme de carcasă tip S, cu 21,8 la sută sub media din perioada similară a anului trecut și cu 8,9 la sută mai puțin decât în luna anterioară. La nivelul UE, prețul mediu a ajuns la 170 de euro suta de kilograme, fiind cu 13,5 la sută mai mic decât anul trecut, iar scăderile au fluctuat între 1,4 la sută în Danemarca și 21,8 la sută în România.
Citește și Taxa care va crește factura de energie. Cât vor plăti în plus românii și de când se aplică
”Statisticile multianuale ne indică faptul că tot timpul avem o scădere de preț în perioada noiembrie și cam cu două săptămâni înainte de Crăciun, după care prețul crește puțin în preajma Crăciunului până Sfântu Ion, după care scade din nou. Însă acum este și o influență clară a comerțului intracomunitar. Vine foarte multă carne ieftină din Spania, Ungaria Germania, Polonia, Bulgaria (porci vii pentru abatorizare) care pune presiune pe fermierii locali. Scăderea nu este doar la prețul de carcasă cât și la efectivele de porci abatorizați. Este practic un efect pe de o parte normal ca atunci când prețul scade brusc, piața să se contractate. Nimeni nu vrea să vândă la un preț așa mic”, explică președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Adrian Balaban.
În ciuda acestei ieftiniri abrupte, țara noastră nu are cel mai mic preț al cărnii de porc din UE. Fermierii croați, de pildă, vând cu o medie de 149 de euro suta de kilograme, cei belgieni – cu 158 de euro, ungurii – cu 164 de euro suta de kilograme, iar polonezii – cu 162,8 euro. Mai ieftin este și în Slovacia, unde prețul mediu este 162,4 euro suta de kilograme.
Costul de producție în România este unul mare, astfel că fermierii au ajuns acum să vândă sub acesta.
”Prețul a ajuns sub costul de producție”, mai spune Balaban potrivit căruia explicația vine din particularitățile pieței cărnii de porc, un produs tip commodities (de bază) adică de volum. „Noi avem costuri de producție mai mari decât ceilalți mari producători europeni pentru că volumele noastre sunt mai mici. În plus, noi avem costuri suplimentare de biosecuritate. Noi le-am evaluat la 10 euro pe cap de animal. Totodată, paradoxal, furajele din România sunt mai scumpe tot din cauza volumelor mai mici. Spre exemplu, cumpărăm șroturi de soia la prețuri mai mari pentru că achiziționăm volume mai mici”, mai spune președintele APCPR.
Tot Balaban atrage atenția asupra unei alte probleme a industriei autohtone – pesta porcină africană, din cauza căreia România nu poate exporta, dar a ajuns o piață de desfacere pentru ceilalți europeni.
Citește și Carnea de porc pentru masa de Crăciun. Recomandările experților și prețurile din 2025