- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Porci de Crăciun, vânduți direct la poartă. Oferta unui localnic pentru clienți, în 2023: „Îl tranșăm în patru și aia e”

12 Dec, 19:11 • Bocioacă Bianca
În 2023, porcii de Crăciun se vând direct la porțile crescătorilor. Cine vrea să negocieze pentru gustul autentic românesc, pot lua animalul direct tranșați de la țărani.
Porci de Crăciun, vânduți direct la poartă. Oferta unui localnic pentru clienți, în 2023: „Îl tranșăm în patru și aia e”

Internetul abundă în această perioadă de anunțuri de porci de Crăciun, iar acolo prețurile sunt mai mici decât la supermarketuri. În orice situație este însă obligatoriu să ceri certificat de la medicul veterinar.

În comuna Călugăreni din județul Giurgiu se găsesc la tot pasul afișe cu mesajul „Vând porc”. Localnicii își lasă și numărul de telefon în speranța că vor fi sunați de potențialii clienți.

„O oră, o oră și un pic durează. Îl facem în patru și aia e. 20 de lei kilogramul așa”, spune un localnic, potrivit Observator News.

Citește și: Anunţ îngrijorător al directorului Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: „În condiţiile haosului de pe piaţă, la anul vom avea şi mai puţini porci”

E nevoie și de o adeverință de la medicul veterinar, care să ateste că animalul e sănătos, însă puțini gospodari fac asta.

Pot cere o analiză, sub supravegherea medicului. Vor vedea dacă porcul este clinic sănătos şi apoi poate fi sacrificat. Inclusiv valoficat către altă gospodărie pentru sacrificare. După sacrificare şi după mişcare porcului din gospodărie, medicul veterinar să actualizeze baza din sistemul naţional”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Internetul e și el plin de anunțuri. De la porci care pot fi cumpărați în viu, până la unii pe care îi poți primi direct acasă, tranșați și porționați. Prețurile pornesc de la 12 lei pe kilogram.

Citește și: Peste un milion de porci vor fi sacrificați în 2023, în România! Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru un kilogram de carne

Chiar dacă omul respectiv îţi dă un certificat cum că acea carne a fost verificată din punct de vedere sanitar veterinar, riscurile sunt mari pentru că acel certificat poate fi multiplicat la xerox. Riscurile sunt foarte mari vizavi de hrana pe care o dai porcului, vizavi de condiţiile în care creşti porcul, vizavi de lipsa unor analize”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele unui sindicat din indsutria alimentară.

În piețe și în supermarketuri, prețurile variază între 25 și 40 de lei, dar vor mai crește, după cum spun specialiștii din industria alimentară.

Până în 10%. Eu cred că şi 10% e un procent destul de mare. Orice comerciant de carne de porc riscă să rămână cu ea, din cauza puterii de cumpărare scăzute”, mai spune Frumosu.