- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Povestea românilor din Spania. Multe persoane spun că viața în străinătate este decentă „doar dacă mănânci ciorbă o săptămână”

09 Mar, 17:31 • Lupu Alexandra
Datele oficiale transmise în 2021 arată că aproximativ 880.000 de români trăiesc în Spania. Cu toate acestea, nu toți sunt înregistrați în mod oficial, astfel, cifrele ar putea fi chiar unele mai mari de atât. Multe persoane sunt interesate de condițiile de trai ale statului, tocmai de aceea, subiectul a fost dezbătut pe Facebook.
Povestea românilor din Spania. Multe persoane spun că viața în străinătate este decentă „doar dacă mănânci ciorbă o săptămână”

Persoanele care au ales să rămână în România sunt tentate să plece în Spania. În 2021, datele oficiale arătau că aproximativ 880.000 de români trăiesc în țara menționată, dar cu toate acestea, cifra ar putea fi mai mare de atât, având în vedere că nu toți sunt înregistrați în mod oficial. Un subiect a acaparat internetul în ultima perioadă, mai exact, principala temă de discuție se referea la condițiile de trai din Spania, așa cum anunță ziare.com. Se pare că mai mulți români se gândesc să plece, tocmai de aceea, se interesează din timp de viața pe care ar putea s-o ducă.

Povestea românilor din Spania

Interesul pentru plecarea în Spania este unul tot mai mare în rândul românilor. Nu este de mirare! Cel puțin 880.000 se află deja în țara menționată, astfel, traiul și condițiile de care se bucură este un subiect dezbătut în ultima perioadă pe rețelele sociale. Mai multe persoane au vrut să afle cum se descurcă românii în Spania, arătându-se tentate la rândul lor de ideea de a pleca de pe meleagurile natale.

O româncă este cea care a deschis tema de discuție într-o postare redactată pe Facebook. Aceasta a întrebat care este costul lunar pentru a beneficia de condiții decente de trai în Spania. Autorul a adăugat că informația este de interes pentru ea și pentru o altă persoană, amândouă depășind vârsta de 65 ani, implicit, pentru doi oameni care nu vor să mai muncească. Femeia a menționat că în România este mult prea multă „nesimțire și agresivitate”, astfel, persoanele în cauză vor să viziteze Spania pentru o perioadă mai lungă, pentru a testa teritoriul.

Vezi și: Români trataţi precum sclavii la o fermă din Spania. În ce condiţii inumane erau puşi să muncească

„Care e costul lunar pentru o viață decentă în Spania, plus-minus? Știu că sunt diferențe în funcție de zonă, dar aproximativ. Considerând că ai casă cumpărată, deci fără chirie”, întreabă femeia pe grupul Români în Spania.

„E vorba de două persoane 65+, deci nu mai vrem să muncim. Doar să ne plimbăm și să stăm într-o țară unde este cât de cât mai sigur. În România s-a ajuns la o prea mare golăneală, șmecherie, nesimțire și agresivitate.

Vrem să venim în Spania o dată pentru o perioadă mai lungă, să vedem care e mersul. Am fost în vizită în Castellon și Valencia prin 2009. Merci încă o dată și viață făină tuturor! Poate o să apelăm la voi pentru găsirea unei chirii pentru 2-3 luni, când va fi cazul”, adaugă românca care a deschis subiectul în rețelele sociale.

În secțiunea de comentarii, mai multe persoane au ales să-și exprime părerea. Românii care trăiesc în Spania susțin că doar pentru factura la curent au trebuit să scoată în jur de 400 euro din buzunare. Pe de altă parte, alți oameni au precizat că „decent e în funcție de fiecare”. Opiniile au fost împărțite.

Românii își exprimă părerea despre condițiile de trai din Spania
Românii își exprimă părerea despre condițiile de trai din Spania

„Numai curentul pe lună mi-a venit 400€”

„Mie la gaz pe 2 luni 420 €”

„Sincer eu pe care vă aud că trăiți cu 1000e decent nu știu ce să zic, doar dacă mănânci ciorbă o săptămână”

„Decent e în funcție de fiecare! Depinde dacă ai copii, ce rate ai etc, să plătești 200€ cheltuieli, 400€ să lași în mercadona pe mâncare (pe principiul că noi româncele în general gătim mult) și tot îți rămân 400€ pentru una alta. Dacă decent pentru tine sunt restaurante, ieșiri și cumpărături la mall în fiecare sfârșit de săptămână, clar nu ajung”

„Familie de 3, mâncare 500-600, curent, 150-200, apă 80 la 2-3 luni, asigurări private 50-80 de persoană pe lună.Cam strictul necesar în jur de 1200-1800 euro, fără niciun fel de restaurant, fițe etc”

„La care mai adăugăm cheltuielile mașinilor, carburant, itv, asigurări. La fel asigurarea casei, impozitul și cheltuieli de comunitate dacă este cazul. Medicamentele, pentru că dacă mergi prin asigurarea privată le vei plăti. Iar mâncarea s-a scumpit exagerat de mult și nu cred că se mai încadrează în cei 600, ca să nu mai zic că adăugăm detergenții și produsele cosmetice”

„Am trăit 24 de ani în Spania și când aud cât cheltuie unii, mă îngrozesc! Cea mai mare factură pe două luni la curent a fost de 400 euro și am totul electric!

Chiria, 650 pe lună, apă 60 la două luni, telefoanele: fix, două mobile, TV, internet în jur de100, nu bem și nu fumăm, mâncam o dată pe săptămână în oraș, și mâncarea cam 600 euro pe lună sau chiar mai puțin pentru două persoane.

Gătesc în casă, mâncăm multe fructe și n-am făcut economie la mâncare dar nici nu aruncăm mâncare! Și asta în Madrid!”

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Fabulos! Spania introduce „Concediul Menstrual”. Prin intermediul proiectului se dorește și încurajarea avorturilor la spitalele de stat