- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Povestea românului care a trecut de la spălat vase în Spania, la gătit pentru vedete internaționale. Chef Tavi Helian: „Aveam clienţi precum Lionel Messi, Ronaldo, Shakira…”

26 May, 22:35 • Fundeanu Madalina
Tavi Helian, românul care a cunoscut succesul peste hotare. Acum este bucătar-șef pentru vedete internaționale precum Messi, Ronaldo sau Shakira.
Povestea românului care a trecut de la spălat vase în Spania, la gătit pentru vedete internaționale. Chef Tavi Helian: „Aveam clienţi precum Lionel Messi, Ronaldo, Shakira...”

O mulțime de români au ales să plece peste hotare pentru un trai mai bun. Aceasta este și povestea lui Tavi Helian, un român care a plecat în Spania la frageda vârstă de 18 ani, pentru a-și clădi un viitor mai bun. Chiar dacă i-a fost greu la început, succesul nu a întârziat să apară după mai mulți ani de muncă, conform Bussines Magazin.

Tavi Helian, românul care a cunoscut succesul peste hotare

Tavi Helian a lucrat ca spălător de vase la început, într-o bucătărie catalană, după mai mult timp a ajuns bucătar-șef. A avut oportunitatea de a face mâncare pentru celebrități mondiale, cum ar fi Messi sau Shakira, iar în prezent și-a deschis propria afacere în țara natală.

Nu puțini sunt românii care au cunoscut succesul peste hotare. Povestea lui Tavi Helian i-a surprins pe mulți, când s-a aflat că bărbatul a pornit de la munca de jos și a ajuns să gătească pentru marii fotbaliști ai lumii sau pentru alte celebrități mondiale.

A plecat din România la vârsta de 18 ani și s-a angajat în Spania, într-o bucătărie a unui restaurant din Barcelona. A urcat treptat pe scara succesului, după ce șeful restaurantului l-a văzut că se descurcă de minune în bucătărie. Astfel, tânărul român a dat lovitura în mai puțin de doi ani și a ajuns bucătar-șef în Barcelona.

Ai mai putea citi:„Despre bani la firul ierbii” 2024, un parteneriat între FRF și ASF care își propune să facă educație financiară în rândul jucătorilor de fotbal

Tavi Helian
Tavi Helian

„La început am stat la vase, acolo am găsit post liber, iar în următoarele trei luni am «furat» tot ce însemna partea de rece, adică salate, deserturi. Iar când persoana care era pe zona de preparate reci a lipsit o zi, eu am demonstrat că pot să îi ţin locul şi să fac acele salate.

Patronul de acolo a fost impresionat, a angajat altă persoană la vase şi pe cea specializată în preparate reci a eliminat-o (lucru pentru care nu am fost bucuros). Apoi am «furat» tot ce înseamnă partea de cald, adică partea de barbeque/grătar.

Când a fost bolnav colegul din partea asta i-am ţinut locul, am demonstrat din nou că mă descurc foarte bine. Iar următoarea etapă a fost cea de bucătar-şef şi am demonstrat că pot să mă descurc pe toate secţiile.

Iar într-un an şi şase luni am ajuns de la băiatul de la vase (la 18-19 ani) să fiu bucătar şef într-o bucătărie catalană, unde se vorbea doar catalană. Practic, am copilărit în România şi mi-am petrecut tinereţea în Spania, Barcelona”, a povestit Tavi Helian.

Chef Tavi Helian este mândru acum de reușitele lui. A fost nevoie de ani de muncă continuă, de bani puțini și multe ore nedormite pe noapte pentru a ajunge la astfel de experiențe unice.

„La ultimul loc de muncă din Spania am stat opt ani şi am gătit pentru tot stafful echipei de fotbal Barcelona, aveam clienţi precum Neymar, Lionel Messi, Ronaldo, chiar şi pentru Shakira şi impresarii ei.

Dar ca să ajungi aici îţi trebuie mulţi ani de muncă, foarte puţine ore de somn, foarte puţini bani câştigaţi, mult stres, nervi, dezamăgiri – pe o scară de la 1 la 10 atingi cifra 11 pe partea de dezamăgiri”, a continuat acesta.

După reușita din Spania, Tavi Helian s-a întors în țara natală, unde a pus bazele unei afaceri de succes pentru care muncește în fiecare zi cu plăcere. A investit în proiectul său munca de o viață și este mândru de acest lucru. În prezent, românul deține propriul restaurant în București, iar zeci de clienți îi trec zilnic pragul.

Vezi și: Mărturisirea unuia dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români: „Nu aş putea trăi decent cu 400 de euro pe lună”