- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premieră în România. One United Properties va investi suma-record de 57 milioane de euro înt-un un sediu pentru producătorul de cipuri Infineon Technology, pentru 2.000 de angajaţi

07 Nov, 08:59 • Fundeanu Madalina
În premieră, compania One United Properties va construi un sediu pentru 2000 de angajați, destinat unui producător important de cipuri. Investiția va ajunge la cel puțin 57 de milioane de euro.
Premieră în România. One United Properties va investi suma-record de 57 milioane de euro înt-un un sediu pentru producătorul de cipuri Infineon Technology, pentru 2.000 de angajaţi

În premieră, o companie de tehnologie, producătoare de semiconductori, cere în România un sediu special pe care să îl închirieze pe o perioadă de 15 ani, iar acesta este construit de o companie locală – One United Properties –, într-un contract-record de 57 mil. euro şi o investiţie estimată la cel puţin 50-70 de milioane de euro, conform Ziarul Financiar.

One United Properties, investiție de zeci de milioane de euro

Infineon Technologies România, divizia locală a concernului german, lider global în soluţii pentru semicon­ductoare, solicităla Bucureşti un sediu care poate acoperi aproximativ 2.000 de angajaţi şi pe care One United Properties îl va dezvolta pe Dimitrie Pompeiu, vizavi de staţia de metrou Pipera din Capitală.

„Contractul, care a fost încheiat cu Infineon Technologies, lider german în proiectarea şi producţia de semiconductori, este destinat dezvoltării unei clădiri de birouri durabile, la cheie, care să acopere nevoile Infineon pe o perioada de 15 ani, începând cu anul 2026.

Valoarea iniţială a contractului se ridică la 57 milioane EUR (fără TVA), indexată la inflaţia anuală la nivelul UE. Conform contractului, Compania va dezvoltă şi închiria ulterior o clădire de birouri, ONE Technology District, cu suprafaţă totală închiriabilă de 20.000 mp (cu terase), inclusiv 2.000 mp de laboratoare şi

280 de locuri de parcare. De asemenea, dezvoltarea va include un sistem geoexchange care va acoperi integral nevoile de încălzire şi răcire ale chiriaşului. Dezvoltarea viitoare va fi amplasată în bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Bucureşti şi se estimează că va fi livrată în T2 2026”, a declarat Victor Căpitanu, membru executiv în consiliul de administraţie, citat într-un comunicat emis pe Bursa de la Bucureşti.

One United Properties
One United Properties

Te-ar putea interesa și: Victor Căpitanu, co-fondator One United Properties, la conferința Quarterly Report: „Se va dubla valoarea proprietăților din București în următorii 7 ani”

Ținând cont de su­prafaţa, dar şi terenul de peste 9.300 mp, investiţia iniţială se poate ridica la cel puţin 50-70 mil. euro, conform estimărilor făcute de sursa menționată.

În plus, după doi ani de criză a semiconductorilor, domeniul în care este Infineon a devenit unul strategic. Compania anunţa la final de 2022 intenţia de a investi 2,4 miliarde de euro la unitatea din Dresda în următorii ani în producţia de semiconductori, în condiţiile în care Germania vrea să devină cel mai mare producător de semiconductori din Europa. Industria este una strategică, în condiţiile în care niciun device nu poate funcţiona astăzi fără un cip.

Cât despre tranzacţie, Mihai Păduroiu, CEO Office Division, One United Properties, declara la final de septembrie faptul că: „Tranzacţia anunţată la Bursă este uşor atipică pentru piaţa din România, dar arată că suntem o destinaţie atractivă şi sunt companii care fac investiţii foarte mari, pe termen lung.

Este una dintre cele mai mari tranzacţii din istorie ca valoare pentru Bucureşti şi confirm creşterea încrederii din partea companiilor, care se traduce într-o perioadă contractuală mai mare. Noi concurăm cu polonezii, dar şi cu Portugalia, anumite zone din Spania şi de obicei până acum pierdeam”.

Din istoria modernă a birourilor din Capitală este pentru a treia oară când un dezvoltator construieşte pentru a închiria special pentru o anumită companie o clădire întreagă după Unicredit Toower construit de Bog’Art şi Dacia Business Center dezvoltat de Globalworth.

Dacă în primul caz a fost vorba de o bancă, iar băncile de obicei operează în clădiri dedicate, în al doilea a fost vorba de cel mai mare exportator din România şi a doua cea mai mare companie de pe plan local, acum este pentru prima dată când un gigant din tehnologie are în plan construirea unui sediu special pentru el.

Aceasta este prima dezvoltare de această natură, după pandemie şi prima pentru care se semnează de la început pentru o perioadă de 15 ani.

În anul 2022, Infineon a ajuns la 10.000 de metri pătraţi de birouri în Novo Park, după ce a semnat un contract de închiriere pentru extinderea sediului cu încă două etaje şi un laborator, în clădirea D a proiectului dezvoltat de Genesis Property în zona de nord a Capitalei.

Mai mult, compania a decis să prelungească contractul existent de închiriere până în 2025, în condiţiile în care noul contract ar intra în vigoare din 2026, dacă Infineon ar fi compania care ar fi semnat cu One United Properties pentru proiectul dedicat, potrivit sursei.

Vezi și: Casa Braikoff din Bucureşti va fi restaurată. Românii se vor putea bucura de o nouă bijuterie urbană marca One United Properties