- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președinte executiv Alpha Bank România vede 2023 ca un an cu incertitudine maximă: „Costul și riscul de creditare va crește în România în următoarea perioadă”

12 Dec, 19:13 • Gabriela Andreescu
Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România, consideră că incertitudinile legate de situația geopolitică actuală, dar și cele ecopnomice și financiare vor forța băncile să adopte o politică de precauție în perioada următoare.
Președinte executiv Alpha Bank România vede 2023 ca un an cu incertitudine maximă: „Costul și riscul de creditare va crește în România în următoarea perioadă”

Expertul bancar a făcut, în cadrul evenimentului Profit Financial.forum o serie de predicții cu privire la evoluția sistemului bancar din următoarea perioadă. Președintele executiv al Alpha Bank România consideră că deteriorarea mediului economic să se vadă și în bilanțurile băncilor, însă impactul nu va ajunge la nivelul crizei financiare și economice, când valurile de insolvențe au dus rata neperformantelor al peste 20%, scrie profit.ro.

Bancherii sunt precauți cu privire la evoluția economică de anul viitor, a declarat Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România

„Intrăm într-un an cu incertitudine maximă pe foarte multe paliere – geopolitic, inflație, impactul războiului din apropiere asupra mediului economic din România. Toate aceste elemente ne fac să fim extrem de precauți în următoarea perioadă”, a declarat Oprescu în cadrul evenimentului meționat.

Cu toate acestea, bancherii trebuie să își păstreze optimismul,  o trăsătură utilă în meseria lor

„Bancherii sunt precauți optimiști. Trebuie să fie, pentru că altfel nu și-ar îndeplini rolul. Trebuie să punem această precauție în contextul optimismului pe care îl avem noi ca bancheri”, adaugă Oprescu.

Pentru anul următor, președintele executiv al Alpha Bank România se așteaptă ca deteriorarea mediului economic să se oglindească și în bilanțurile băncilor. Cu toate acestea, impactul nu va ajunge la nivelul crizei financiare și economice, când valurile de insolvențe au dus rata creditelor neperformante la peste 20%.

”Costul și riscul de creditare va crește în România în următoare perioadă. Credem că nu se va apropia de nivelul crizei din 2008-2010. Este o altă structură, un alt nivel de reglementare, de capitalizare, mult mai multe credit sunt pe dobândă fixă – 80% din creditul de consum. Nu are niciun fel de similitudine cu ce s-a întâmplat în 2008-2010, când era aproape tot pe dobândă variabilă”, crede Oprescu.

Pentru anul următor, președintele executiv al Alpha Bank România se așteaptă ca deteriorarea mediului economic să se oglindească și în bilanțurile băncilor
Pentru anul următor, președintele executiv al Alpha Bank România se așteaptă ca deteriorarea mediului economic să se oglindească și în bilanțurile băncilor

Citește și: Reprezentantul statului în Petrom, Răzvan Nicolescu: „Statul român trebuie să rămână un acționar implicat. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari”

Pe de altă parte, un element îmbucurător este faptul că firmele și populația au învățat din criza financiară, ceea ce i-a făcut mai precauți:

”Clienții noștri au învățat foarte mult din criza precedentă, sunt mult mai pregătiți, mult mai precauți în sine, ca să poată face față la o criză de această natură. Chiar dacă sunt foarte mulți clienți care nu au trecut prin criza din 2008-2010, aceștia au învățat prin interacțiunea economică pe care au avut-o cu ceilalți, cum să-și dimensioneze activitatea economică, cât de mult să se bazeze pe creditare, cât de mult să se bazeze pe sursele proprii. Așa că, în principal, sunt mai degrabă pozitiv pentru 2023 că, totuși, toate aceste elemente de incertitudine nu ne vor lovi atât de tare. Dar, bineînțeles, trebuie să fim pregătiți”, spune Oprescu.

Președintele executiv al Alpha Bank România a reluat ideea enunțată cu mai multe luni în urmă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform căreia perioada dobânzilor mici a trecut. Dimpotrivă, dobânzile vor crește în perioada următoare ceea ce, în opinia bancherului, este un semn de revenire la normalitate după 10 ani.

”Perioada dobânzilor scăzute și chiar și dobânzi negative s-a terminat. Ne îndreptăm spre dobânzi mai ridicate, revenim la un fel de normalitate de dinainte de această perioadă de 10 ani. Problema și șocul pe care îl avem nu este revenirea la această normalitate, ci dinamica, pentru că s-a petrecut foarte, foarte brusc. Pentru că nu am avut timp să ne ajustăm la această creștere mai graduală, a transmis un șoc în clientelă”, consideră Oprescu.

Președintele Alpha Bank consideră că răspunsul BNR la creșterea inflației a fost adecvat și că pașii în care a fost crescută rata cheie a dus la un platou al dobânzilor și la evitarea unei spirale salarii-prețuri, așa cum a fost la începutul anilor 90. Oprescu spune că se uită cu atenție extremă la sectorul IMM, dar îl vede într-o situație mai bună decât era în trecut.

Citește și: Parlamentul a aprobat bugetul Ministerului Sănătății pentru anul viitor. Aproape 24 de miliarde de lei vor merge în sănătate în 2023

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult