- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reprezentantul statului în Petrom, Răzvan Nicolescu: „Statul român trebuie să rămână un acționar implicat. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari”

12 Dec, 18:27 • Gabriela Andreescu
Petrom a fost și va rămâne un brand românesc indiferent de cine este sau va fi acționar de acum încolo, iar statul va rămâne "un acționar implicat" a declarat unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al companiei controlate de grupul austriac OMV, în contextul delicat în care se află în prezent relațiile dintre România și Austria.
Reprezentantul statului în Petrom, Răzvan Nicolescu: „Statul român trebuie să rămână un acționar implicat. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari”

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actual membru în boardul EIT, instituția care se ocupă de Inovare și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene, este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom, din partea statului român, care este acționar minoritar al companiei. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, OMV Aktiengesellschaft deține un procent de 51,157% din acționariatul companiei, iar statul român un procent de numai 20,698%. Restul de 28,145% este deținut de persoane fizice și juridice care au investit în companie prin intermediul bursei.

Petrom este un brand pur românesc, fapt ce poate fi constatat prin însăși sigla companiei, a declarat Răzvan Nicolescu

Economica.net

l-a întrebat pe oficialul român dacă, în contextul de față, în care Austria a votat împotriva accesului României în Schengen și dat fiind că OMV, la care statul austriac este cel mai mare acționar, este acționar majoritar la Petrom, politica statului român față de OMV în ceea ce privește Petrom ar trebui să se schimbe în vreun fel. Răzvan Nicolescu a răspuns că, oricare ar fi structura acționariatului, Petrom rămâne un brand românesc

Răzvan Nicolescu consideră că Petrom este un brand pur românesc
Răzvan Nicolescu consideră că Petrom este un brand pur românesc

Citește și: Pentru prima oară de când se află la Kremlin, Putin anulează conferinţa de presă anuală

“Statul român trebuie să susțină respectarea statutului companiei și realitatea că este o companie listată. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari. Vă rog să vă uitați la sigla Petrom și veți vedea simboluri importante românești. Structura acționarilor este tot timpul dinamică și poate suferi oricând modifiări. Asta nu trebuie înțeles că sunt de părere că statul ar trebui să-și vândă acțiunile, statul român trebuie să rămână un acționar implicat.”, a spus reprezentantul statului în cadrul companiei.

Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom, informează sursa citată.

Referitor la viitorul exploatării de gaze din Marea Neagră, în care sunt implicate Petrom și Romgaz, cel mai importat proiect energetic al României la acestă dată și decizia finală de investiție în perimetrul Neptun Deep, cu rezerve poențiale de 100 de miliarde de metri cubi, Nicolescu spune că nu decizia finală de investiție este importantă, care este o procedură internă a companiei, ci decizia de declarare a comercialității zăcământului.

„Din acest moment, încep să curgă termenele, și se intră în noua fază, de exploatare”. “Există trei posibilități: se pierde licența, se amâna data depunerii sau se depune”, a spus Nicolescu, care a ținut totuși să spună că este optimist în legătură cu viitorul proiectului.

Citește și: Se pregătește o moțiune de cenzură împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Cătălin Drulă: „Am spus-o de acum o lună că pune în pericol Schengenul”

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult