- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Klaus Iohannis anunță care este poziția oficială a României în războiul din Ucraina. „Este un rol important pe care România și l-a asumat aici”

12 Jul, 16:36 • Lupu Alexandra
Klaus Iohannis a anunțat ce a obținut pentru România la Summitul NATO. Președintele a informat că statul român și-a asumat un rol important.
Președintele Klaus Iohannis anunță care este poziția oficială a României în războiul din Ucraina. „Este un rol important pe care România și l-a asumat aici”

Klaus Iohannis a anunțat ce a obținut pentru România la Summitul NATO. Președintele a menționat că statul român și-a asumat un rol important și va continua să sprijine Ucraina, relatează antena3.ro.

Klaus Iohannis, despre războiul din Ucraina

Klaus Iohannis a afirmat că România trebuie să-și întărească apărarea aeriană, tocmai de aceea, se va constitui un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, alături de Olanda și alți parteneri. Centrul va fi accesibil pentru piloții aliați și pentru cei ucraineni, iar România și-a asumat un rol important.

Totodată, a fost discutată necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre. Klaus Iohannis menționează că noul Consiliu NATO va permite consultări extinse ca parteneri egali. La final, președintele a menționat că România va continua să sprijine Ucraina, până va câștiga războiul.

Vezi și: Klaus Iohannis anunță creșterea alocării din PIB pentru Apărare înaintea Summitului NATO de la Vilnius: Sunt mize importante pentru România privind politica externă și securitatea

„Trebuie să întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16. Va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi și pentru cei ucraineni. Este un rol important pe care România și l-a asumat aici.

Mai mult, la Summit am anunțat și crearea alături de Bulgaria a unui Comandament dedicat Forţelor Speciale, care este deschis aliaţilor şi partenerilor noştri. Am făcut totodată încă un pas in consolidarea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică. Comunicatul final al Summitului se referă la necesitatea monitorizării şi a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre.

Totodată, menţionează, la solicitarea României, eforturile aliate în regiune pentru asigurarea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi a libertăţii de navigaţie. (…)

Acest nou Consiliu NATO Ucraina o să permită consultări extinse ca parteneri egali. Eu am susținut un progres clar pentru aderare Ucraina. Am simplificat procesul de aderare renunțând la planul de acțiune prevăzut anterior.

România continuă să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul”, a declarat Klaus Iohannis, în direct, de la Vilnius.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

CSAT a aprobat centrul de antrenament pentru instruirea piloților ucraineni pe F-16. Va fi o cooperare cu alte state aliate și cu compania care proiectează aparatul de luptă. Inițial, vor fi pregătiți piloții români. Ulterior, vor participa și piloți din statele aliate sau partenere. CSAT a stabilit și obiectivele pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat săptămâna viitoare. Klaus Iohannis va prezenta aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre. România va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

„În cadrul CSAT, a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius în privința luării unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, de natură să marcheze o etapă importantă în ce privește adaptarea militară pe termen mediu și lung și care se referă la asigurarea forțelor, capabilităților, planurilor și structurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente, coerente și unitare pe întregul Flanc Estic.

Acestea sunt decizii pentru care România lucrează constant și care vor putea contribui la atingerea unui înalt nivel de securitate și apărare pentru țara noastră.

România este pregătită să contribuie la efortul aliat atât din postura de stat gazdă al unor structuri multinaționale NATO, cât și prin suplimentarea la 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an.

Summitul NATO va urmări totodată consolidarea angajamentului aliat față de Ucraina, inclusiv prin asumarea unui nivel superior de interacțiune prin dialog politic mai intens și de pe poziții de egalitate.

Astfel, se va marca, la Vilnius, transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un format care va duce la un dialog mai aprofundat și mai structurat – Consiliul NATO-Ucraina. România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, fapt evidențiat și prin Declarația comună pentru susținerea de către țara noastră a perspectivei euroatlantice a Ucrainei, semnată de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, din 1 iunie.

Totodată, România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, transmite Administrația Prezidențială.

Citește și: Ultima oră! România va deschide un centru de instruire a piloților ucraineni pe F-16. Decizia CSAT