- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima oră! România va deschide un centru de instruire a piloților ucraineni pe F-16. Decizia CSAT

06 Jul, 20:11 • Lupu Alexandra
Statul român va înființa un centru regional pentru instruirea piloților care operează pe avioanele militare F-16. Decizia a fost luată astăzi în CSAT.
Ultima oră! România va deschide un centru de instruire a piloților ucraineni pe F-16. Decizia CSAT

CSAT a aprobat centrul de antrenament pentru instruirea piloților ucraineni pe F-16. Va fi o cooperare cu alte state aliate și cu compania care proiectează aparatul de luptă, informează stiripesurse.ro.

Piloții de F-16 din Ucraina vor fi antrenați în România

România va deschide un centru de instruire a piloților pe F-16. Decizia a fost luată astăzi în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Inițial, vor fi pregătiți piloții români. Ulterior, vor participa și piloți din statele aliate sau partenere. În același timp, CSAT a stabilit și obiectivele pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat săptămâna viitoare. Președintele Klaus Iohannis va prezenta aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre. România va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Citește și despre: România se pregătește de război. CSAT a decis oficial achiziționarea de avioane militare

În ședința susținută astăzi, 6 iulie, a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius, în ceea ce privește luarea unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, menite să marcheze o etapă importantă în raport cu adaptarea militară pe termen mediu și lung. Administrația Prezidențială a transmis că România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, și de asemenea, statul român va continua să acorde o atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților, în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică.

„În cadrul CSAT, a fost subliniată importanța Summitului NATO de la Vilnius în privința luării unor decizii suplimentare privind descurajarea și apărarea pe Flancul Estic, de natură să marcheze o etapă importantă în ce privește adaptarea militară pe termen mediu și lung și care se referă la asigurarea forțelor, capabilităților, planurilor și structurilor necesare unei Apărări Înaintate eficiente, coerente și unitare pe întregul Flanc Estic.

Acestea sunt decizii pentru care România lucrează constant și care vor putea contribui la atingerea unui înalt nivel de securitate și apărare pentru țara noastră.

România este pregătită să contribuie la efortul aliat atât din postura de stat gazdă al unor structuri multinaționale NATO, cât și prin suplimentarea la 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an.

Summitul NATO va urmări totodată consolidarea angajamentului aliat față de Ucraina, inclusiv prin asumarea unui nivel superior de interacțiune prin dialog politic mai intens și de pe poziții de egalitate.

Astfel, se va marca, la Vilnius, transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un format care va duce la un dialog mai aprofundat și mai structurat – Consiliul NATO-Ucraina. România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, fapt evidențiat și prin Declarația comună pentru susținerea de către țara noastră a perspectivei euroatlantice a Ucrainei, semnată de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, din 1 iunie.

Totodată, România va continua să acorde atenție specială și să încurajeze menținerea angajamentului sporit al aliaților în raport cu partenerii vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut odată cu războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, transmite Administrația Prezidențială.

Piloți
Piloți

Membrii Consiliului au aprobat astăzi forțele Armatei României și ale Ministerului Afacerilor Interne, puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în 2024. Armata României va pune la dispoziție un efectiv de 5.646 miliari și civili, dintre care 3.120 de militari se vor afla în așteptare pe teritoriul național, iar 2.526 vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului român.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 2.462 de militari și polițiști la astfel de misiuni, dintre care 359 vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar 2.103 vor fi în așteptare pe teritoriul național. România devine cel mai mare contribuitor cu trupe în cadrul operației, cu peste o mie de militari.

Vezi și: Armata, obligatorie în România!? Ministerul Apărării a început recrutarea cu primii 7.000 de români