- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Presiune pe Guvernul Ciolacu. Se cere reintroducerea a două tipuri de ajutoare financiare pentru elevi. „Mulţi depind de aceste burse”

01 Sep, 09:31 • Lupu Alexandra
Semnal către Guvernul Ciolacu. World Vision România solicită reintroducerea burselor pentru elevii navetişti de la sate şi a bursei de studiu.
Presiune pe Guvernul Ciolacu. Se cere reintroducerea a două tipuri de ajutoare financiare pentru elevi. „Mulţi depind de aceste burse”

Presiune tot mai mare pe Guvernul Ciolacu. World Vision România a transmis un comunicat prin care solicită reintroducerea burselor pentru elevii navetişti de la sate şi a bursei de studiu, informează bugetul.ro.

Se cere reintroducerea a două tipuri de burse pentru elevi

World Vision România a transmis printr-un comunicat de presă că, în baza metodologiei de acordare a burselor școlare pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației până la data de 4 septembrie, fundația cere reintroducerea burselor școlare pentru elevii navetiști din mediul rural și reintroducerea burselor de studiu. Fundația solicită și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit acordată elevilor.

Citește și despre: Burse sociale 2023. Cine sunt beneficiarii acestui ajutor bănesc de la stat

„Fundaţia World Vision România a analizat ultima metodologie de acordare a burselor şcolare supusă dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei până în data de 4 septembrie 2023.

În baza experienţei programelor pe care le desfăşoară de peste 30 de ani pentru accesul copiilor din mediile dezavantajate la o educaţie echitabilă şi de calitate, inclusiv prin oferirea de burse, organizaţia a trimis către Ministerul Educaţiei trei solicitări: reintroducerea burselor pentru elevii navetişti din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu şi reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit”, se arată în comunicat.

Fundația trage un semnal de alarmă și menționează că Ministerul Educației „elimină” acordarea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, atât din ciclul primar și gimnazial, cât și din cel liceal, prin ultima propunere de metodologie pentru acordare a ajutorului financiar. World Vision cere reintroducerea burselor de studiu în varianta Ordinului nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022.

„Prin vechea metodologie, bursa de studiu împreună cu bursa pentru elevii navetişti din mediul rural asigurau o formă de sprijin pentru mii de copii din familii dezavantajate, dar care reuşeau totuşi să ajungă la şcoală”, spun reprezentanții.

Elevi
Elevi

Eliminarea ajutoarelor financiare nu fac nimic altceva decât să „îngreuneze” parcursul educațional al elevilor din România. Reprezentanții fundației spun că aceștia se confruntă deja cu două obstacole, mai ales atunci când vorbim despre cei care fac parte din mediile dezavantajate, precum lipsa de educație a părinților și lipsa unui venit pentru a beneficia de un trai decent.

„În clipa de faţă, această propunere vine cu un grad semnificativ de imprectibilitate şi de decalaje între clase. (…) Pentru un elev care învaţă foarte bine, dar vine dintr-o familie dezavantajată, suma de 450 de lei (cât reprezintă cuantumul bursei de merit) poate ajunge un factor determinant în această direcţie. (…)

În plus, în situaţia de faţă, avem îndoieli că denumirea de „bursă de merit” atribuită pentru 30% dintre copiii din fiecare clasă este cea mai corectă din punct de vedere al definiţiei meritului, aşa cum se raportează celelalte ţări din UE şi nu numai la elevii cei mai performanţi”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România a transmis că fundația nu este de acord cu eliminarea burselor pentru copiii din mediul rural sau cu eliminarea burselor de studiu. Reprezentanții fundației au tras un semnal de alarmă și au spus că mulți elevi depind de ajutoarele financiare în cauză.

„Nu suntem de acord cu eliminarea burselor pentru elevii din mediul rural care învaţă în altă localitate decât domiciliul lor şi nici cu eliminarea burselor de studiu. Trebuie să oferim astfel de burse pentru cât mai mulţi copii din medii dezavantajate, care chiar au nevoie de acestea, nu să le eliminăm şi fără să-i întrebăm pe copii mai întâi. Mulţi elevi depind de aceste burse. În primul rând, copiii respectivi trebuie să folosească transportul în comun oferit de firme private, deseori la un preţ costisitor, pentru a ajunge la şcoală. Iar în multe cazuri şcolile nu le decontează preţul abonamentelor. (…) Sperăm că Ministerul Educaţiei va reveni asupra deciziei. Cu toţii ne dorim o generaţie de copii cât mai pregătiţi pentru viitor, iar încurajarea participării la şcoală este fundamentală în acest scop”, a transmis Consiliul.

Vezi și: A fost înființat primul program de burse din România pentru copii supradotați