- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse sociale 2023. Cine sunt beneficiarii acestui ajutor bănesc de la stat

17 Aug, 13:31 • Stefan Simion
Statul acordă un nou ajutor bănesc persoanelor vulnerabile. De data asta, beneficiarii sunt studenții români care se confruntă cu probleme sociale sau cu probleme de sănătate. Și nu doar atât. Aceștia vor beneficia de un ajutor bănesc suplimentar în situația decesului unui membru al familiei sau a nașterii unui copil.
Burse sociale 2023. Cine sunt beneficiarii acestui ajutor bănesc de la stat

Burse sociale 2023. Principalul scop al acestui ajutor bănesc este prevenirea abandonului școlar și încurajarea accesului la educație.

Burse sociale 2023. Cine și cum poate beneficia de burse sociale

Beneficiarii acestor burse sunt studenții care provin din familii cu venituri reduse sau care se află în situații sociale dificile, dar care nu au împlinit încă vârsta de 35 de ani. De asemenea, pot beneficia de burse sociale studenții orfani de unul sau ambii părinți sau proveniți din casele de copii, precum și cei care au dizabilități sau boli cronice. Cei cu dizabilități sau boli cronice vor primi bursele sociale și pe perioada vacanțelor, spre deosebire de ceilelalte categorii de studenți defavorizați, scrie avocatnet.ro

Bolile cronice aflate pe lista de acordare a acestui ajutor bănesc sunt: tuberculoza, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate.

Citeste si ANPC vrea să-i pună la punct pe influenceri. Ce trebuie să conțină obligatoriu postările de pe rețelele sociale

Pentru a obține o bursă socială, solicitantul trebuie să depună, la începutul fiecărui semestru, la secretariatul facultății un dosar care să conțină documente care să ateste situația financiară și socială a studentului și a familiei sale, precum adeverințe de venit, certificate de naștere, acte de divorț etc.

Burse sociale 2023. Situații excepționale în care se acordă ajutorul bănesc

Există câteva situații în care studenții care primesc deja o bursă socială vor putea beneficia, la nevoie, și de un ajutor material suplimentar:

  • bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul, studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 3 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă, un venit lunar net mediu pe membru de familie din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;
  • bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național și constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcămintei copilului nou-născut, care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;
  • bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului (ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului necăsătorit, căsătorit cu soție sau soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I sau succesorului legal, o singură dată în cursul anului universitar.

Citeste si Românii riscă să piardă voucherele pentru alimente! „Vom modifica Ordonanța și pentru cei care sunt în această situație le vom retrage cardurile sociale”

Cuantumul burselor sociale, indiferent de tipul acestora, este aprobat prin hotărâre a senatului Universității, la propunerea Consiliului de administrație, în urma consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv a organizațiilor studențești reprezentative din universitate.

Menționăm că bursa socială poate fi cumulată cu bursele de merit și de performanță. Bursa de merit este mai mare decât bursa socială, iar cea de performanță mai mare decât cea de merit.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult