- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț aur 2023. Evoluția prețurilor semnalează probleme economice iminente care pot aduce marea criză mai aproape

26 May, 12:55 • Bocioacă Bianca
Prețurile la cupru și aur semnalează o perioadă dificilă din punct de vedere ecomomic, în contextul temerilor legate de situația băncilor, de război și o posibilă recesiune.
Preț aur 2023. Evoluția prețurilor semnalează probleme economice iminente care pot aduce marea criză mai aproape

Prețul pentru aur a urcat de la 1.928 de dolari la peste 2.000 de dolari pe ucenicie. În aceeași perioadă, prețul cuprului a scăzut de la 9,44 de dolari în ianuarie, la aproximativ 8 dolari pe kilograme în urmă cu numai câteva zile, potrivit studiifinanciare.ro.

Fiecare metal are utilizarea sa, dar semnificația acestora este total diferită. Cuprul este indispensabil în zona insdustrială, fiind un indicator al creșterii economice. Aurul este, în principal, un refugiu sigur pentru investitori, chiar dacă are roluri și în sectorul industrial, după cum spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Citește și: Țara de „aur” pentru Rusia! Datorită produsului de lux, rușii au avut o creștere imensă de 5.800%

Raportul dintre aur și cupru arată o atitudine de reducere a riscului și creșterea interesului față de titlurile de stat americane pe 10 ani. Indicatorul a urmărit o linie descendentă, începând de la sfârșitul lunii mai a anului trecut. A fost recuperată o parte între iulie 2022 – ianuarie 2023, dar de atunci a început să scadă.

Investitorii se tem să riște, în contextul situației bancare, a datelor economice din China și a recesiunii.

244.000 de tone de aur în toată lumea

Aurul este un metal prețios care și-a păstrat valoarea, toate cantitățile extrase până acum existând și astăzi. Au fost descoperite, până acum, 244.000 de tone de aur – 187.000 de tone de aur produse istoric plus rezervele subterane actuale de 57.000 de tone. Cea mai mare cantitate de aur provine din China, Australia și Africa de Sud.

Citește și: Rămânem fără cupru! Traderii au ajuns să calculeze rezervele în zile, nu în săptămâni, ca până acum

În ceea ce privește cuprul, până în prezent, au fost produse 700 de milioane de tone în toată lumea, iar depozitele identificate conțin circa 2,1 miliarde de tone. Acest metal are un rol industrial extrem de important, pentru că generarea și transmiterea energiei electrice, dar și dispozitivele electrice și electronice nu ar putea fi realizate fără acesta.

Scăderea prețului la cupru semnalează că piața se teme de o încetinire a cererii. Datele din China arată o încetinire a creșterii prețurilor, iar redresarea economică este determinată de consumator, mai degrabă, decât de o activitate imobiliară și industrială.

Cererea de aur în primul trimestru a oferit o evoluție mixtă, dar prețul aurului a crescut odată cu știrile din sectorul bancar potrivit cărora există probleme în acest domeniu. S-a înregistrat o cerere mai mică cu 13% față de anul trecut, dar cererea din partea băncilor centrale a înregistrat o creștere abruptă, ajungând la 228 de tone.

Patru bănci au fost responsabile pentru majorarea achizițiilor:

  • Singapore a fost cel mai mare cumpărător, cu 69 de tone;
  • Banca Populară Chineză, cu 58 de tone;
  • Banca Turciei, cu 45 de tone;
  • Banca Indiei, cu 7 tone.
Tags: