- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț benzină și motorină 20 octombrie. Carburanții se scumpesc înainte de weekend

20 Oct, 10:04 • Bumbeneci Diana
Motorina se scumpeşte înainte de weekend. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 20 octombrie 2023.
Preț benzină și motorină 20 octombrie. Carburanții se scumpesc înainte de weekend

Motorina se scumpeşte la finele săptămânii. Preț carburanți 20 octombrie 2023. Cât despre benzina standard, cea mai ieftină costă vineri 6,91 lei litrul, la acelaşi preţ ca luni, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom şi Lukoil din Bucureşti.  La celelalte stații, benzina standard se găsește la prețuri între 6,92 lei și 7,06 lei.

Preț benzină și motorină

În cazul benzinei premium, prețurile variază de la 7,37 lei la 7,71 lei. La finele săptămânii, cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,61 lei litrul, faţă de 7,58 lei cât costa luni, şi se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti, sector 6.

La celelalte stații, motorina standard se găsește la prețuri între 7,62 lei și 7,74 lei.

Pompă benzină și motorină
Pompă benzină și motorină

Motorina premium costă 7,97 lei litrul. Cea mai scumpă motorină superioară ajunge la 8,27 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Motivele pentru fluctuațiile prețurilor carburanților la stațiile de alimentare pot fi explicate prin evoluția cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină. Aceste cotații aduc prețurile de referință pe acțiunea mondială a combustibilului și sunt influențate de cererea, oferta și tranzacțiile dintre comerțul din sectorul angro al combustibililor.

Cotațiile Platts au tendința de a urma trendul prețurilor la barilul de petrol pe termen lung. Astfel, atunci când prețurile internaționale Platts pentru benzină și motorină înregistrează crește, prețurile la pompă din România vor urma aceeași tendință și vor crește. În schimb, în ​​cazul scăderilor cotațiilor Platts, prețurilor carburanților la stațiile de alimentare vor înregistra sau scădere în cauză.

Procesul de ajustare a prețurilor la pompă se desfășoară în principal pe un interval de aproximativ o săptămână, atât în ​​cazul creșterilor, cât și în cazul scăderilor cotațiilor internaționale de referință Platts.

Vezi și: Măsurile fiscale devin legi în România. Lista măsurilor ce vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 și 1 ianuarie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult