- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 13 martie. Benzina şi motorina înregistrează o nouă scădere

13 Mar, 09:52 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți astăzi, 13 martie. Șoferii pot cumpăra benzină și motorină mai ieftine.
Preț carburanți, 13 martie. Benzina şi motorina înregistrează o nouă scădere

Prețul carburanților în România, astăzi, 13 martie 2024. Benzina şi motorina înregistrează o nouă scădere, confrom Antena 3 CNN.

Preț carburanți astăzi, 13 martie

Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,01 şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, din str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. Ieri, un litru de benzină costa 7,02 lei.

La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,03 şi 7,27 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,52 lei la 7,91 lei, preţuri de asemenea în scădere.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este miercuri de 7,38 lei şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, Str. Vasile Lascar, nr. 141A. Ieri, un litru de motorina costa 7,40 lei.

Preţul maxim ajunge la 7,65 lei litrul, în stagnare. Prețul pentru motorină premium este între 7,76 lei litrul şi 8,15 lei, de asemenea, în scădere faţă de ieri.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Ai putea fi interesat și de: Suedezii de la Hedin intră pe piaţa auto din România. Modelul Ford F150, vândut cu 120.000 de euro 

carburanți
carburanți

Motivul pentru care cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Bugetul preliminar pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, mărit cu 90%. Cât de mare va fi întreaga investiție