- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţ carburanţi 21 februarie 2024. Scumpire moderată a litrului de benzină şi motorină în România

21 Feb, 09:19 • Cornel Ghimeșan
Petrom, principalul distribuitor de carburanți de pe piața românească, a anunțat o nouă creștere de preț pentru benzina și motorina comercializate în stațiile sale de alimentare. Această ajustare vine la doar două zile după ultima modificare de preț, marcând a zecea majorare consecutivă a prețurilor carburanților, cu excepția unei singure scăderi minore.
Preţ carburanţi 21 februarie 2024. Scumpire moderată a litrului de benzină şi motorină în România

Preţ carburanţi 21 februarie 2024. Miercuri, 21 februarie 2024, la stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de economica.net. prețul benzinei standard a ajuns la 7,07 lei pe litru, în timp ce motorina standard este cotată la 7,54 lei pe litru. Astfel, ambele tipuri de carburant au înregistrat o creștere de doi bani pe litru față de ziua anterioară, continuând trendul ascendent observat din mijlocul lunii ianuarie.

Preţ carburanţi 21 februarie 2024. Scumpire moderată a litrului de benzină şi motorină în România

De la începutul anului, prețurile carburanților au cunoscut fluctuații semnificative, începând cu o creștere marcantă la 1 ianuarie 2024, când accizele au fost ajustate în sus. După o scurtă perioadă de scădere a prețurilor în prima jumătate a lunii ianuarie, tendința s-a inversat, prețurile crescând constant, în parte datorită evoluției cotațiilor petroliere pe plan internațional. Factorii care au contribuit la această tendință includ creșterea prețului barilului de petrol Brent, principalul indicator pentru piața europeană, conflictul din Marea Roșie, revizii planificate la rafinării și o ușoară depreciere a monedei naționale față de dolarul american.

Citeşte şi: Cele mai mari companii de tehnologie din SUA, numite „Cei 7 magnifici”, valorează mai mult decât 17 din 20 cele mai puternice burse din lume

Perspectiva pe termen scurt indică o continuare a scumpirilor, mai ales că, în conformitate cu politica fiscală anunțată, acciza pe carburanți va cunoaște o nouă creștere de la 1 iulie 2024. Această ajustare va duce la o majorare suplimentară a prețurilor la pompă, cu aproximativ 43 de bani pe litru pentru benzina și 40 de bani pe litru pentru motorina, incluzând și TVA-ul aferent.

În contextul acestor evoluții, consumatorii sunt sfătuiți să monitorizeze atent prețurile și să își planifice cu prudență achizițiile de carburant, având în vedere impactul semnificativ al acestor variații de preț asupra bugetelor personale.

Citeşte şi: Magazinele și restaurantele, obligate să reducă prețul alimentelor sau să le doneze înainte de data expirării. Legea a fost adoptată de Parlament

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult