- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Magazinele și restaurantele, obligate să reducă prețul alimentelor sau să le doneze înainte de data expirării. Legea a fost adoptată de Parlament

20 Feb, 20:42 • Fundeanu Madalina
Lege pentru stoparea risipei alimentare. Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării sau să le doneze.
Magazinele și restaurantele, obligate să reducă prețul alimentelor sau să le doneze înainte de data expirării. Legea a fost adoptată de Parlament

Parlamentul a adoptat o lege prin care magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării, să le doneze sau să le transforme în compost ori mâncare pentru animale, conform informațiilor relatate de Antena 3 CNN.

Lege pentru stoparea risipei alimentare: magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă preţul alimentelor înainte de data expirării sau să le doneze

„O lege pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată, astăzi, de Parlament. Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate”, se informează într-un comunicat.

Ai mai putea fi interesat și de: Ministrul Agriculturii, declarație controversată: „Aș scoate toate produsele marcă proprie definitiv din comerţ”. Ce motiv a prezentat Florin Barbu

Lege pentru stoparea risipei de alimente
Lege pentru stoparea risipei de alimente

De asemenea, prin intermediul acestei legi privind stoparea risipei alimentare va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente în momentul în care când acestea nu au un grad mare de perisabilitate.

Mai mult de atât, restaurantele, magazinele, cantinele și autoritățile vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri, printre care se numără și: reducerea prețului produselor înainte de data de expirare și folosirea hrănii pentru animale sau pentru compost.

Ministerul Agriculturii a anunțat că va crea o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de produse care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.

Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Vezi mai multe știri despre: Inflația, ținută sub control de plafonarea prețului la alimente. Care sunt produsele care au contribuit cel mai mult la stabilizarea indicatorului în 2023