- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 27 mai. Surpriza săptămânii pentru șoferii care alimentează cu benzină sau motorină

27 May, 09:54 • Bumbeneci Diana
Benzina şi motorina, mai ieftine la început de săptămână. Prețul carburanților în România, astăzi, 27 mai 2024 a fost actualizat.
Preț carburanți 27 mai. Surpriza săptămânii pentru șoferii care alimentează cu benzină sau motorină

Prețul carburanților în România, 27 mai 2024 a fost actualizat încă de la primele ore ale dimineții. Benzina se ieftineşte şi ajunge sub costul motorinei, care are şi ea un preţ în scădere, conform peco-online.

Preț carburanți 27 mai

Cea mai ieftină benzină standard costă luni 7,04 lei litrul, faţă de 7,10 lei litrul cât era vineri, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor din Bucureşti, benzina standard se găsește la prețuri între 7,05 şi 7,26 lei, în scădere faţă de zilele trecute. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,60 lei la 7,95 lei, de asemenea în scădere faţă de sfârşitul săptămânii.

Prețul minim pentru motorina standard, în București, este luni de 7,08, faţă de 7,12 lei litrul cât era vineri, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Preţul maxim ajunge la 7,25 lei litrul în București, în stagnare. Prețul pentru motorină premium este între 7,47 lei litrul şi 7,80 lei, comparativ cu 7,52-7,81 lei cât era vineri.

Poți citi și: Salariu mediu anual de 82.865 de euro pentru persoanele care vorbesc limba română în Spania. Ce joburi sunt disponibile

carburanți
carburanți

De ce fluctuează prețurile la benzină și motorină la pompă
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o întârziere de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței într-un studiu recent care analizează modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pentru benzină și motorină, reflectând cererea, oferta și tranzacțiile dintre traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt publice, dar pe termen lung urmează aceeași tendință ca și prețul barilului de petrol.

Astfel, când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, și prețurile carburanților la pompă în România se majorează, iar când cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare se reduc.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în decurs de o săptămână, atât în cazul creșterilor, cât și al scăderilor cotațiilor internaționale Platts.

Citește și: Anunțul care vizează milioane de români. Marcel Ciolacu: „Vor putea avea dublă cetățenie”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult