- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți marți, 30 ianuarie. Vești proaste pentru șoferi! Benzina și motorina s-au scumpit din nou

30 Jan, 09:53 • Fundeanu Madalina
Prețuri carburanți astăzi, 30 ianuarie 2024. Ziua de marți aduce vești neplăcute pentru şoferi: motorina şi benzina s-au scumpit din nou.
Preț carburanți marți, 30 ianuarie. Vești proaste pentru șoferi! Benzina și motorina s-au scumpit din nou

Prețul carburanților în România, astăzi, 30 ianuarie 2024. Ziua de marți aduce vești neplăcute pentru şoferi: motorina şi benzina s-au scumpit din nou, conform Antena 3 CNN.

Prețuri carburanți astăzi, 30 ianuarie

În ceea privește benzina standard, cea mai ieftină costă marţi 6,74 lei litrul, faţă de 6,70 lei litrul cât era ieri, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, mai exact pe str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,75 lei şi 6,90 lei, preţuri în creştere. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,20 la 7,55, valori, de asemenea, mai mari.

Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 7,22 lei litrul, comparativ cu 7,17 lei litrul, cât era ieri, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, pe str. Vasile Lascăr nr. 141 A. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,24 lei și 7,35, de asemenea în creştere.

Cea mai ieftină motorină premium costă 7,60 de lei litrul, iar cea mai scumpă ajunge la 7,86 lei litrul, de asemenea, preţuri mai mari.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Citește și: Bonuri pentru benzină şi motorină! Ce români pot beneficia de acest ajutor de la stat

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Interzicerea motoarelor cu combustie în Europa, amânată? Cererea de mașini electrice este în scădere