- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți vineri, 16 februarie. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de weekend!

16 Feb, 09:17 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți vineri, 16 februarie 2024. Vești proaste pentru șoferi: benzina și motorina s-au scumpit.
Preț carburanți vineri, 16 februarie. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de weekend!

Veşti proaste pentru şoferi în ceea ce privește prețul carburanților de astăzi, 16 februarie. Benzina și motorina s-au scumpit înainte de weekend, potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Preț carburanți vineri, 16 februarie 2024

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă vineri 6,92 lei și se găsește la mai multe stații din București. Ieri, un litru de benzină costa 6,85 lei.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,93 lei şi 7,07 lei, preţuri care se află în creştere. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,43 la 7,72, valori, de asemenea, mai mari.

Cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,40 lei și se găsește la o stație Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr nr. 141 A.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,41 lei și 7,53, de asemenea în creştere. Cea mai ieftină motorină premium costă 7,78 de lei litrul, iar cea mai scumpă ajunge la 8,04 lei litrul, de asemenea, preţuri mai mari.

În 2023, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Te-ar putea interesa și: Asiguratorii, în război cu transportatorii pe tema polițelor RCA. Acuzații de „fake news” despre prețurile practicate

carburanți
carburanți

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi mai multe știri: 2024, cel mai bun an pentru transportul de mărfuri din România. Crește importanța transporturilor verzi