- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară

25 Jul, 15:40 • Cornel Ghimeșan
Ultima perioadă a fost marcată de scumpiri excesive în ceea ce privește prețul chiriilor. În marile orașe din România au fost întregistrate majorări semnificative, iar procentul variază între 8% și 22%. Află cât costă să închiriezi un apartament în România.
Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară

Tendința remarcată în ulima perioadă se menține în ceea ce privește prețul chiriilor pentru apartamentele din România. Trendul este unul ascendent, procentul cu care s-au majorat prețurile fiind între 8% și 22%, dacă privim comparativ cu anul trecut. Timișoara rămâne cel mai accesibil oraș, indiferent la ce categorie de apartamet ne referim, în timp ce Cluj-Napoca și Bucureștiul rămân cele mai scumpe orașe din țară. Dacă aruncăm o privire la apartamentele cu două camere, pentru acestea costul variază între 350 și 480 de euro.

Citește și: Românii din Viena, bonus de 200 de euro pentru chirie. Care sunt condițiile de eligibilitate și până la ce dată se pot depune cererile

În ceea ce privește garsonierele, în medie, ai nevoie de aproximativ 220-310 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere ar trebui să fii pregătit să scoți din buzunar între 400 de euro și 650 de euro.

„Chiriile continuă să crească, inclusiv în lunile de vară când, sezonalitatea specifică acestui segment ar trebui să implice pretenții mai scăzute. Inflația și modificările fiscale pun însă presiune pe prețuri, iar în septembrie ne așteptăm la creșteri semnificative. Dacă în Timișoara, diferențele de preț se situează între 8% si 10%, în Constanța acestea depășesc 20% pe toate segmentele”, a spus Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

În Capitală, propietarii se așteaptă să primească aproximativ 300 de euro pentru o garsonieră, 480 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere. Pentru un apartament care dispune de trei camere prețul mediu este de 650 de euro. Cea mai mare majorare a prețurilor a fost remarcată în cazul apartamentelor cu două camere. Pentru acestea costul a crescut cu 11,7%.

Cu cât se închiriază un apartament în România

În Brașov prețul mediu pentru o garsonieră este de 290 de euro, de 420 de euro pentru un apartament cu două camere și aproximativ 560 de euro pentru o locuință tricamerală. În cazul celor din urmă, evoluția anuală a prețului a fost de 16,1%.

Dacă ne orientăm spre zona Transilvaniei, în Cluj-Napoca prețul garsonierelor s-a menținut la 310 euro. Pe de altă parte, un apartament de două camere se va închiria cu aproximativ 480 de euro în medie, iar în cazul celor cu trei camere prețul s-a majorat cu 15,1%, ajungând la 600 de euro pe lună.

Dacă privim spre Moldova, în Iași prețurile sunt ceva mai accesibile. O garsonieră costă în medie 280 de euro, un apartament bicameral se va închria cu 380 de euro, iar unul cu trei camere va vosta 450 de euro.

În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9,3%, conform datelor Imobiliare.ro.

Alte articole: 2023, anul schimbărilor pentru mulți salariați din România. De ce se tem românii când caută alt loc de muncă – sondaj

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult