- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul exagerat cerut în restaurant pentru o porție de sarmale cu mămăliguță. Cu banii aia gătești 25 de porții acasă

04 Apr, 16:08 • Andrei Alina
Cu banii plătiți pe o porție de sarmale cu mămăliguță într-un restaurant poți cumpăra ingredientele dintr-un supermarket și să-ți faci acasă 25 de porții.
Prețul exagerat cerut în restaurant pentru o porție de sarmale cu mămăliguță. Cu banii aia gătești 25 de porții acasă

Pandemia de coronavius și războiul din Ucraina au dus la creșterea inflației în toată lumea. Nici România nu a scăpat, iar în ultimi doi ani cel mai mult s-au scumpit alimentele.

Scumpirile au afectat și sectorul HORECA, patronii de restaurante și baruri văzundu-se nevoiți să mărească prețurile din meniuri pentru a face față cheltuielilor cu angajații, cu chiriile și materia primă. Unde mai pui că odată cu creșterea inflației, a scăzut și numărul clienților restaurantelor.

Patronii de localuri din România recunosc că în ultima vreme costurile au explodat. Unele prețuri au crescut chiar și cu 40%. Așa se face că preparatele culinare au ajuns să aibă prețuri uriașe.

Nu scapi fără 200 lei pentru o ieșire la restaurant pentru două persoane. De exemplu, o singură porție de sarmale costă aproape 70 de lei. Cu aceeași bani o gospodină gătește acasă 25 de porții dacă este să ne raportăm la faptul că un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei la Auchan, scrie Fanatik.ro.

Pe lângă carnea tocată, mai aveți nevoie de o varză albă care costă în jur de 12 lei. Punga de orez costă aproximativ 8 lei, pentru rețetă fiind necesare și condimente, afumătură ( 17,01 lei) și un borcan de bulion – 7,05 lei.

Făcând un calcul simplu se cheltuie circa 70 de lei, din acești bani ieșind foarte multe sarmale sarmale.