- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum a ajuns masa la restaurant să fie cu 40% mai scumpă. Românii sunt revoltați

29 Mar, 08:32 • Bumbeneci Diana
Masa la restaurant a ajuns să fie mai scumpă cu aproape 40%. Atât românii, cât și străinii se plâng de prețurile mult prea mari.
Cum a ajuns masa la restaurant să fie cu 40% mai scumpă. Românii sunt revoltați

Masa la restaurant este din ce în ce mai scumpă, devenind astfel un lux pentru mulți dintre românii obișnuiți cândva să iasă la local destul de des. Chiar și reprezentanții HoReCa au recunoscut că situația nu este deloc una favorabilă, iar creșterile sunt de aproape 40%, cu doar câteva luni înainte de mult așteptatul debut al sezonului estival.

Cum a ajuns masa la restaurant să fie cu 40% mai scumpă

Patronii de restaurante sunt de părere că din cauza presiunii cu taxele şi impozitele au fost nevoiţi să mărească prețurile. În multe localuri din București nu se mai găseşte o pizza sub 50 de lei. Iar o ciorbă costă şi ea în jur de 40 de lei în zonele de centru. De altfel, o masă completă pentru o persoană sare de 150 de lei, echivalentul a 30 de euro. La restaurantele din centrul Capitalei, cine vrea să servească o masă completă, lasă cel puţin 150 de lei de persoană.

”O ciorbă de burtă cu ardei și smântână și mujdei, deci peste 40 de lei. O porție de sarmale costă aproape 70 de lei”, spune un client.

Vezi și: Peste 1 milion de pensionari vor pierde bani după marea recalculare din septembrie! Anunțul CNPP

Băuturile au atins și ele prețuri complet ieșite din comun. La unele restaurante, dacă se consumă mai multe băuturi răcoritoare, suma totală pentru ele va fi clar mult  mai mare față de o porție de mâncare.

restaurante
restaurante

”15 lei apa și 20 lei cafeaua”, spune un alt client, conform sursei citate.

Nota de plată pentru două ape, o cafea, papanaşi, o ciorbă de burtă şi o porţie de mici ajunge la peste 220 de lei. Cu bacşişul de 10 la sută inclus.

Şi străinii veniţi să lucreze la noi în ţară spun că viaţa e scumpă, comparativ cu mediile din care provin.

”Apa e gratuită în Sri Lanka. Pentru mine e scump aici”, spune un străin.

Nu există nicio majorare de preț care a fost făcută de operator peste nivelul inflației. Drept urmare, ceea ce se întâmplă în piață se reflectă și în prețul de vânzare a fiecărui produs la operatorii din această industrie”, spun patronii de restaurante.

Majorările de preț deloc prietenoase au apărut în ultimul timp şi pe fondul creşterilor costurilor cu forţa de muncă, creşterii preţului combustibilului dar şi al schimbărilor fiscale. Ce este cel mai grav este că economiștii cred că acesta este doar începutul.

”Acum provocările sunt la nivel de fiscalitate. Modificările care s-au făcut în 2023 cu siguranță ne vor impacta în 2024 și așteptăm trecerea primului trimestru când vom vedea real problemele de plăți la bugetul de stat”, a declarat Radu Savopol, președinte Horeca.

În acest context, oficialii români susțin că toate aceste măsuri au fost luate de către Guvern, la cererea Comisiei Europene.

„Măsurile acestea au fost luate de către guvern, nu au fost prietenoase, dar solicitate de către Comisia Europeană”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Ai mai putea citi azi și: Jobul plătit cu 60.000 de euro la care nici nu trebuie să muncești prea mult

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult