- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul incredibil pentru energia electrică în ziua de Crăciun! România exportă azi energie la o putere de aproape 2.000 MW

25 Dec, 16:53 • Fundeanu Madalina
Cât plătesc românii pentru energia electrică în ziua de Crăciun! La anumite ore ale nopții, prețul a fost chiar negativ!
Prețul incredibil pentru energia electrică în ziua de Crăciun! România exportă azi energie la o putere de aproape 2.000 MW

În România, la fel ca în multe alte piețe europene, energia electrică tranzacționată spot cu livrare în ziua de 25 decenbrie are prețuri infime sau chiar negative în anumite intervale orare, conform datelor furnizate de Economica.net.

Care este prețul pentru energia electrică de Crăciun!

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare de la București pentru energia cu livrare azi, 25 decembrie, este de doar 19,73 lei (aproximativ 4 euro/mWh), ca medie zilnică, un nivel forte scăzut care vine, cel mai probabil pe fondul unei producții semnificative din eolian, pe fondul consumului ceva mai redus, specific unei zile de sărbătoare. La momenul redactării acestei știri, eolianul era prima sursă de generare, cu peste 2.100 MW, iar România exporta energie la o putere de aproape 2.000 MW, pentru că funcționează la capacitate și centralele pe gaze și centrala nucleară.

Pe de altă parte, în unele ore ale nopții, în intervalul orar 03:00 – 05:00, prețul a fost chiar negativ, de -0,01, respectiv minus 0,04 lei/MWh. În alte cinci intervale orare de-a lungul zilei prețul pentru energia electrică este zero.

Cel mai mare preț este înregistrat la ora 18.00 în această seară.

Prețurile mici sau chiar zero sunt o constantă a zilei de azi pe majoritatea piețelor spot europene. Astfel, în Olanda, Belgia, Germania și Franța prețul este zero, iar în piețele de lângă noi, cu care avem și conexiuni fizice, Ungaria și Bulgaria prețul este de 2, respectiv 13 euro/MWh. În Austria prețul mediu al zilei este negativ.

Citește și: Facturile la energia electrică, în pericol de majorare? Ce se va întâmpla cu plafonarea prețului la energia electrică în 2024

Preţuri pentru energia electrică
Preţuri pentru energia electrică

Facturi de zeci de mii de lei la apă caldă și căldură pentru bucureșteni!

Val de facturi-record în Bucureşti pentru apă caldă şi căldură! Numeroase blocuri primesc facturi de peste 10 mii de lei pentru noiembrie, duble sau chiar triple faţă de anul trecut. Zeci de plângeri se adună la compania de termoficare şi, dacă nu primesc o recalculare, mulţi bucureşteni vor să se debranşeze la primăvară, potrivit Observator.

La o singură scară, locatarii au primit o factură cu 2.800 de lei mai mare decât în noiembrie anul trecut. Compania de termoficare susţine că nota de plată este mai mare în unele zone pentru că acolo a furnizat agent termic la parametrii normali, nu sub nivelul admis, ca anul trecut. Bucureştenii spun, însă, că explicaţia nu stă în picioare.

Mai mulţi administratori cred că facturile nu au fost calculate corect. Compania de termoficare susţine, însă, că nu este nicio greşeală de facturare şi aşteaptă să primească banii datoraţi de bucureşteni.

Vezi și: România va deveni hub de investiţii şi suport logistic pentru marile proiecte americane. Marcel Ciolacu: „Există potenţial major pentru investiţii americane în domenii precum energia şi tehnologiile digitale”