- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul pentru anvelopele de iarnă a crescut considerabil în luna noiembrie 2022

15 Nov, 21:09 • Bocioacă Bianca
Șoferii care nu și-au cumpărat deja cauciucuri de iarnă trebuie să știe că prețul anvelopelor a crescut semnificativ în ultima perioadă. Cei care nu echipează mașina cu anvelopele potrivite, riscă să plătească amenzi mai mari decât prețul acestora.
Prețul pentru anvelopele de iarnă a crescut considerabil în luna noiembrie 2022

Potrivit Codului Rutier, circulația autovehiculelor pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei se face doar cu autovehiculele care au montate anvelopele de iarnă. Șoferii care încalcă această prevedere pot primi amenzi foarte mari, potrivit romaniatv.net.

Cauciucurile de iarnă s-au scumpit în luna noiembrie 2022 cu 10-15%, prețurile pornind de la 125 de lei pe bucată, șoferii scoțând din portofel pentru un set complet minim 500 de lei. Prețurile ajung și la 2.000 de lei pentru o singură anvelopă în unele cazuri.

Când vine vorba de cumpărarea anvelopelor, oamenii țin cont în primă fază de prețul acestora. Potrivit unui studiu, 87,7% dintre respondenți au spus că cel mai important factor atunci când își achiziționează anvelopele este costul acestora. 10,2% acordă o importanță de nivel mediu acestui aspect și doar 2% consideră că prețul nu este deloc important.

Citește și: De ce doar 7 din 10 români folosesc anvelope de sezon. Restul preferă variantele „all season”

Alte criterii considerate importante sunt: marca, eficiența, rezistența, zgomotul produs la rulare, frânarea și manevrabilitatea pe diverse tipuri de carosabil.

Șoferii riscă amenzi dacă nu își echipează mașina cu anvelopele de iarnă

Șoferii care încalcă legea cu privire la anvelopele de iarnă vor fi sancționați cu o amendă în conformitate cu clasa a IV-a de sancțiuni.

„Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Echiparea cu anvelope de iarnă nu este obligatorie de la o anumită dată, dar trebuie să fie folosite din momentul apariției primei ninsori. Cei care sunt prinși fără cauciucuri de sezon vor primi o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, echivalate cu o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Citește și: România va avea o nouă fabrică de anvelope. Grupul finlandez Nokian Tyres va investi 650 de milioane de euro