Știri interne

Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine

14 Nov, 08:33 • Bumbeneci Diana
În plină criză economică, prețurile la alimente continuă să crească. Cu doar o lună înainte de Crăciun, prețurile la carnea de porc au ajuns la sume record.
Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine

În situația în care România se confruntă de luni bune cu focare de pestă porcină africană, iar cea mai mare parte a cărnii de porc pe care o consumăm provine din import, șansele ca prețurile să scadă sunt destul de mici.

Carnea de porc este din ce în ce mai scumpă

Este de notorietate faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă prețurile la carne cresc, însă unii români au început deja să cumpere încă de pe acum carne de porc pentru Crăciun, fie că o fac de la țărani, fie că o fac din magazine ori abatoare.

Prețul mediu pentru kilogramul de porc în viu a fost în ultima săptămână de 8,14 lei la fermele autorizate, potrivit stirileprotv.ro. Cu toate acestea, porcii din ferme se vând doar către abatoare.

Spre exemplu, în Capitală, într-o carmangerie, carcasa de porc este 18 lei per kilogram în cazul în care aceasta este cumpărată întreagă. Dar prețul poate crește dacă doriți să cumpărați doar o parte din carcasă.

Te-ar mai putea interesa: Când începe Postul Crăciunului în 2022. Semnificația celor 40 de zile. Tradiții și obiceiuri

Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine
Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine

„Vândută pe bucăți, tranșată, cu manoperă cu tot. Rasolul ar fi la 14,90 lei, pulpa fără os, degresată, fără șorici ajunge la 23, 24 de lei, fleica, dacă este fără os, la fel, 25 de lei, pieptul feliat de grătar, 25 de lei , spata intră la tocat, 23 de lei. Gușa, undeva la 14,5 lei”, spune administratorul carmangeriei.

În piețe și supermarketuri, kilogramul de carne de porc poate depăși 30 de lei, în funcție de tipul de carne, iar prețurile continuă să crească tot mai mult, de la o lună la alta.

Din acest motiv, o mare parte dintre români au ales să cumpere direct de la țărani, deși legea interzice acest lucru pentru că nu există controale sanitar-veterinare. La ora actuală, majoritatea site-urilor de anunțuri și chiar pe rețelele de socializare există sute de anunțuri publicate de oameni, cu scopul de a vinde. Kilogramul pentru un porc în viu variază între 13 și chiar 25 de lei, în funcție de zonă, dar și de cum a fost crescut.

Conform datelor oferite de reprezentanții Institutului Național de Statistică, în octombrie, carnea de porc s-a scumpit cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ai mai putea citi: Postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult