- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când începe Postul Crăciunului în 2022. Semnificația celor 40 de zile. Tradiții și obiceiuri

12 Nov, 08:11 • Bumbeneci Diana
Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie. Iată semnificația celor 40 de zile de post, dedicate sărbătorii nașterii Domnului Iisus Hristos.
Când începe Postul Crăciunului în 2022. Semnificația celor 40 de zile. Tradiții și obiceiuri

În acest an, Postul Crăciunului începe marți, 15 noiembrie, și are o durată de 40 de zile. Așadar, luni, 14 noiembrie, este ultima zi în care se mănâncă „de dulce”, iar oamenii se pregătesc pentru zilele de post ce vor urma.

Semnificația celor 40 de zile de post. Ce trebuie să facă toți credincioșii

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului are loc pe 25 decembrie, iar până atunci, creștinii ortodocși sunt în Postul Crăciunului. Postul Crăciunului 2022 durează 40 de zile, însă se ține multe mai ușor decât Postul Paștelui, având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește de către Biserica Ortodoxă.

Te-ar mai putea interesa și: Mai multă vacanță pentru români, cu ocazia Sfântului Andrei și zilei de 1 decembrie. Guvernul a decis cine va avea zile libere în plus

Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri, așa cum se spune în popor, de dulce. Apoi, urmează zile cu dezlegare la pește, zile de restricții, de rugăciune și mai ales de curățire sufletească.

Când începe Postul Crăciunului în 2022. Semnificația celor 40 de zile. Tradiții și obiceiuri
Când începe Postul Crăciunului în 2022. Semnificația celor 40 de zile. Tradiții și obiceiuri

Semnificația acestor 40 de zile speciale din Postului Crăciunului

Postul Crăciunului ne amintește, prin durata lui de 40 de zile, de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Mai exact, creștinii ortodocși, postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. După post, tradiția la români este ca aceștia să meargă să se spovedească și să se împărtășească.

Postul Crăciunului ne aduce aminte în fiecare an de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii pe Pământ a lui Iisus Hristos. Conform unor scrieri și povestiri din neam în neam, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră. Fiind un post mai simplu, acesta este ținut de milioane de români.

Mai poți citi: Cumpărăturile de sărbători vor ajunge la prețuri record. Iată care vor fi cele mai scumpe alimente de Crăciun și Revelion

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult