- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţuri mai mari la energia electrică de la 1 ianuarie 2023. Ce categorii de consumatori casnici sunt vizate

11 Dec, 13:22 • Anghel Oana
Preţuri mai mari la energia electrică pentru clienții Electrica Furnizare. Aceştia au început deja să primească notificări privind noile tarife practicate de companie începând cu 1 ianuarie 2023.
Preţuri mai mari la energia electrică de la 1 ianuarie 2023. Ce categorii de consumatori casnici sunt vizate

Preţuri mai mari la energia electrică. Astfel, kilowattul la Electrica Furnizare va costa 3,1 lei. Deocamdată, consumatorii vor plăti între 0,68 și 1,3 lei/kwh, în funcție de consumul lunar.

Preţuri mai mari la energia electrică pentru clienţii Electrica Furnizare

Stimate client, având în vedere că actuala ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal din contractul dumneavoastră expiră la data de 31.12.2022, vă transmitem noua ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal, care intră în vigoare începând cu data de 01.01.2023 și este valabilă până la data de 31.03.2023.

Prețul din ofertă este evidențiat în tabelul de mai jos și a fost actualizat ca urmare a condițiilor de piață/evoluției prețurilor din sectorul energetic„, se precizează în comunicatul companiei.

Preţuri plafonate la energia electrică până în 2025

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:

Citeste si Casa ideală există! Fără facturi la curent sau energie electrică! În Finlanda se poate, a început construcția acestor case

  • clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere (plafonarea se aplică din luna următoare depunerii documentelor);
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  • clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.

Apoi, prețul plafonat va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh, potrivit avocatnet.ro

În intervalul cuprins între 1 ianuarie 2023 şi 31 martie 2025, prețul plafonat la curent rămâne 0,80 lei/kWh, pentru consumul cuprins între 100,01 și 255 kWh, iar consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna, întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.

Citeste si Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici! Prețul este sub cel plafonat! Cum să închei un contract ca să plătești mai puțin iarna asta

Prețul plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

  • întreprinderile mici şi mijlocii;
  • operatorii de servicii de utilități publice și cei regionali;
  • operatorii economici din domeniul industriei alimentare;
  • autorităţile şi instituţiile publice locale;
  • institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Energia electrică consumată de spitalele publice şi private va fi facturată cu 1 leu/kWh, cu TVA inclus.