- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici! Prețul este sub cel plafonat! Cum să închei un contract ca să plătești mai puțin iarna asta

23 Nov, 10:59 • Gabriela Andreescu
În contextul noilor reguli privind plafonarea, conform cărora tot ce depășește 255 kWh într-o lună se plătește la prețul din contractul cu furnizorul, nu la prețul plafonat, alegerea unui furnizor de energie electrică a devenit o decizie importantă, cu urmări asupra bugetului familiei.
Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici! Prețul este sub cel plafonat! Cum să închei un contract ca să plătești mai puțin iarna asta

OUG 119/2022, care stabilește plafonarea prețului la energie electrică, este în curs de modificare în Parlament, iar regulile privind plafonarea facturilor ar putea fi modificate. De aceea este important de găsit un furnizor cât mai ieftin, cu care să aveți prevăzut în contract un preț cât mai bun al energiei electrice chiar și fără plafonare.

Care este prețul maxim plafonat al energiei electrice, conform regulilor în vigoare

La ora actuală,  prețul plafonat al energiei electrice este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici care au avut în 2021 consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh, informează wall-street.ro. Pentru cei care au avut în 2021 un consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv, prețul maxim este de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus. Aceste prețuri sunt valabile dacă consumul lunar nu depășește 255 kWh; tot ce trece la acest nivel se plătește la prețul din contract, informează sursa citată.

Alegerea furnizorului potrivit devine astfel o decizie cu urmări importante asupra portofelului, întrucât se va simți o mare diferență între plata kilowaților suplimentari cu 0,67 lei sau cu 12,38 – acesta fiind intervalul de preț dintre cea mai ieftină și cea mai scumpă ofertă la energie electrică.

Cine este singurul furnizor din România care are un preț la energie sub cel plafonat?

Wall-street.ro a compilat un clasament al ofertelor furnizorilor cu cele mai mici facturi la energie electrică pentru consumatorii casnici din București, pentru contractele încheiate începând cu luna noiembrie.
Conform datelor centralizate, există un singur furnizor care oferă un preț la energie electrică sub cel plafonat. La fel ca în octombrie, acest furnizor este Hidroelectrica.

Informațiile au ca sursă datele oferite de ANRE și sunt valabile doar pentru consumatorii casnici București. Cu toate acestea, clasamentul este similar și în restul țării, întrucât prețurile au diferențe de câțiva bani per kWh. În toate județele, cele mai mici facturi sunt la Hidroelectrica, potrivit datelor oficiale din comparatorul de oferte de furnizare a energiei electrice al ANRE.

Citește și: Seniorii cu pensii de până la 3.000 de lei vor primi ajutoare suplimentare, pe lângă majorările de pensii! Anunț de ultimă oră de la ministrul Muncii

Hidrolectrica are cea mai bună ofertă, întrucât prețul oferit de companie se situează sub cel plafonat

Hidroelectrica are, în acest moment, cele mai mici facturi la energie electrică. Compania de stat oferă un preț de 0,250 de lei/kWh în oferta ”Viitor Verde”. Practic, prețul energiei oferit în de Hidroelectrica este chiar sub plafonul maxim – fie el cel de 0,68 lei/kWh sau cel de 0,8 lei/kWh.

Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici
Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici

Pentru consumatorii casnici care înregistrează un consum lunar ce depășește 255 kWh, oferta Hidroelectrica este extrem de avantajoasă, pentru că ei vor plăti practic per kilowat sub prețul plafonat, oricât de mult ar consuma.

Cum se încheie un contract la Hidroelectrica și care sunt documentele necesare

Încheierea contractului se poate face online, la această adresă. Portalul companiei de stat oferă și condițiile de contractare pentru clienții casnici sunt disponibile la această adresă.

Acest preț este fix, timp de 12 luni, pentru oricine semnează un contract nou de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica în noiembrie 2022 – sau prelungește contractul existent.

Actele necesare, pentru a trece la Hidroelectrica, pe lângă cererea de încheiere a contractului de furnizare, sunt copii după actul de identitate al solicitantului, după ultima sau penultima pagină a actualei facturi plus o declarație pe proprie răspundere.

Cum se face citirea sau autocitirea indexului la Hidroelectrica și cum se plătesc facturile

Compania oferă posibilitatea primirii facturilor pe mail sau prin poștă. În ceea ce privește plata facturilor, clienții mai multor bănci – BCR, Banca Transilvania și CEC – le pot plăti prin aplicația online, cei ai BRD și Raiffeisen, prin Direct Debit. Există și varianta plății prin SelfPay sau, pur și simplu, prin virament. Termenul de plată este de 45 de zile.
Citirea contorului este făcută de personalul companiei la 3 luni, dar clienții pot comunica indexul autocitit între zilele de 24-28 ale lunii curente la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit).

Citește și: Un zgârie nori împodobit cu diamante se va ridica în Dubai deasupra norilor! Șantierul a fost inaugurat pe 15 noiembrie!

Prețurile de dumping oferite de Hidroelectrica au atras un numar mare de clienți în ultima perioadă. Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, afirma recent, conform Agerpres, că furnizorul de energie se confruntă, în ultima perioadă, cu un aflux de 5.000 de clienţi noi pe zi. Astfel, Hidroelectrica ar fi ajuns în septembrie la 300.000 de clienți, triplu faţă de anul trecut.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult