- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile colosale din piețele din România. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar pentru un singur kilogram de cartofi

26 Jun, 22:42 • Lupu Alexandra
Cât au ajuns să coste cartofii noi. Producătorii au mărit considerabil prețurile.
Prețurile colosale din piețele din România. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar pentru un singur kilogram de cartofi

Cartofii noi au ajuns în piețele din România, dar cu toate acestea, românii trebuie să plătească un preț de lux pentru un singur kilogram. Concret, tariful practicat este cu un sfert mai mare decât cel de anul trecut, informează stirileprotv.ro.

Cât au ajuns să coste cartofii noi

Producătorii au profitat de cererea mare și au mărit considerabil prețurile pentru cartofii noi. Concret, un singur kilogram costă acum 6 lei. Cultivatorii spun că producția din 2023 este mai mică, iar astfel explică ei prețurile.

Ei invocă o primăvară rece, cu îngheț, iar în cele din urmă, seceta. Din toată recolta de cartofi noi, o bună parte va merge direct la export. În momentele actuale, o porție de cartofi prăjiți, copți sau natur costă între 10 și 20 de lei în restaurante.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbări majore pentru comercianți! ANPC impune noi reguli de afișare a prețurilor pentru magazine și farmacii

În ciuda prețului, clienții par satisfăcuți de cartofii noi pe care îi regăsesc în piețele din România. Consumatorii spun că mereu aleg produsele românești.

„Sunt cartofi ca la mama acasă. Un pic mai buni, pentru că observ aici că au îmbunătățit ceva. Au adăugat niște verdeață, un pic de ceapă verde”, spune un client.

„Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere”, declară un consumator.

Cartofi
Cartofi

Cultivatorii din Lungulețu – Dâmbovița, regiune cunoscută pentru producția de cartofi timpurii, au declarat că marfa este mai scumpă tocmai pentru că producția este mai mică în acest an. Emil Ghiță, producător de cartofi, afirmă că producția este la jumătate față de 2022, concret, în jur de 20 de tone pe hectar.

„Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol.

Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed”, confirmă Cleonic Sucaciu, președinte Federația „Cartoful”.

Silvia Nicolae se află de la 4 dimineața pe câmp. Producătorul recoltează marfa care va fi trimisă direct în Ucraina.

„Vin din afară, asta este important, vine Ucraina, vine Rusia, vine Turcia, Franța și din Dubai, da avem comenzi și din Dubai. Ne pune banii în cont sau cash”, spune producătorul de cartofi.

La așa cerere, fermierii au răspuns și ei. Acum cer între 1 leu și jumătate și 2 lei pentru un kilogram.

„Ne mai ajută nițel prețul, acu e bunicel, că ne-a mai săltat nițel. Acu un an, pe timpul ăsta, era 40 de bani, 30 de bani”, spune un producător.

Citește și despre următorul subiect: Cum se aplică reducerea prețurilor în marile magazine. Anunțul momentului făcut de ministrul Economiei